Rusija

Skot Riter: Rusofobno novinarstvo gurnuće svet u nuklearni rat

Posledice novinarstva zaraženog rusofobijom su strašne i vode Zapad do neizbežnog sukoba sa Rusijom koji će se verovatno završiti opštim nuklearnim ratom
Skot Riter: Rusofobno novinarstvo gurnuće svet u nuklearni ratGetty © Pavel Kashaev/Global Look Press

Dok američka vlada radi prekovremeno kako bi stigmatizovala svako novinarstvo koje ima veze sa Rusijom, svet opasno klizi stazom definisanom rusofobičnom američkom agendom koja vodi ka neizbežnom sukobu i verovatnoći nuklearnog rata, piše Skot Riter za "RT internešenel".

U tekstu u kojem se osvrnuo na upad FBI u njegovu kuću i pretres bankovnih dokumenata i privatne prepiske sa suprugom, Riter je naglasio da je on "frilenser" i da RT niti ruska vlada na koji način ne utiču na izbor tema o kojima piše niti uglova koje uzima. "Ja sam isključivo odgovoran za sadržaj koji proizvodim", naveo je Riter.

"Jedan od razloga zašto uživam u saradnji sa RT je globalna raznolikost njihove publike. Ali takođe cenim relativnu čistoću njihove poruke – u svetu u kojem SAD i njene poslušne sluge u kontrolisanoj zapadnoj štampi rade prekovremeno kako bi manipulisali publikom da prihvati bez ikakve sumnje američki narativ, RT i druge nezapadne novinske kuće pružaju alternative koje su zasnovane na činjenicama", naveo je Riter.

U martu 2011, tadašnja državna sekretarka Hilari Klinton požalila se da SAD "gube informacioni rat" od zemalja poput Rusije među publikom koja govori engleski jezik širom sveta.

Istina, kada se gleda iz ugla američkog državnog sekretara, boli, naveo je bivši američki obaveštajac sa bogatim iskustvom sa američkim mejnstrim medijima od Si-En-Ena, preko En-Bi-Sija, do "Foks njuza".

"Video sam američke mejnstrim medije izbliza i lično. Kada je u pitanju prenošenje istine zasnovane na činjenicama integriteta nema ni u tragovima", naveo je Riter.

"Novinske organizacije ovih različitih medijskih kompanija bile su bukvalno podređene američkoj vladi, uzimajući svoje teze direktno iz Bele kuće, Stejt departmenta ili Pentagona. Ukratko, ove novinske organizacije nisu proizvodile vesti, već američku propagandu koja je bila osmišljena da obmane širu američku publiku o kritičnim pitanjima rata i mira", naveo je on.

Za razliku od njih, nivo novinarskog integriteta u RT je bez presedana. No, uprkos tome, pokušaj da se ubedi zapadna publika – bilo da se radi o zvaničnicima, novinarima ili korisnicima – da je RT odgovorna novinska organizacija koja je više posvećena govorenju istine od njihovih navodno "slobodnih" zapadnih medijskih kolega, bukvalno je nemoguća misija.

Riter navodi da je stepen rusofobije koja je zarazila sve nivoe društva na Zapadu "zapanjujući" i upozorava na njene posledice.

"Posledice ovog novinarstva zaraženog rusofobijom su strašne - ne samo da je neznanje sadržano u novinarstvu Zapada dovelo do uništenja Ukrajine, već, ako se ne preokrene, vodi Kolektivni zapad na put neizbežnog sukoba sa Rusijom koji će se verovatno završiti opštim nuklearnim ratom", upozorio je Riter.

On se zahvalio RT što mu dozvoljava da pokuša da spreči taj "tragičan ishod" i, čineći to, "doprinosi spasavanju sveta od užasa nuklearnog rata".

"Čak i ako rusofobijom zaraženi umovi na Kolektivnom zapadu to ne prepoznaju", zaključio je Skot Riter.

image