Rusija

Ruski ministar odbrane: Rusija će ojačati grupe trupa "Belgorod", "Kursk" i "Brjansk

Na sastanku je bilo detaljnih razmatranja pitanja vojne bezbednosti Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane
Ruski ministar odbrane: Rusija će ojačati grupe trupa "Belgorod", "Kursk" i "Brjansk© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rusija će ojačati grupe trupa "Belgorod", "Kursk" i "Brjansk", rekao je ruski Ministar odbrane Andrej Belousov na sastanku Koordinacionog saveta za vojnu bezbednost pograničnih oblasti.

Na sastanku je bilo detaljnih razmatranja pitanja vojne bezbednosti Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Šef ruskog vojnog resora je napomenuo da je danas uspostavljena direktna i neprekidna interakcija između regionalnih uprava, komandanata grupa trupa u tri konstitutivna entiteta Ruske Federacije i, sa druge, odgovornih rukovodilaca centralnog aparata Ministarstva odbrane.

"Za svaki zadatak Koordinacionog saveta, Ministarstvo je odredilo službenika koji je odgovoran za njegovu realizaciju u roku od jednog dana. U slučaju da su onemogućeni da reše problem na svom nivou, službenici su dužni da informacije saopštavaju meni lično i ja donosim odluku", rekao je ministar odbrane Ruske Federacije.

Andrej Belousov je otkrio koja je oblast odgovornosti svakog člana Koordinacionog saveta iz Ministarstva odbrane:

• zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Andrej Buliga odgovara za pitanja logistike, transporta i pomoći civilnim vlastima tokom evakuacije građana;
• zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksej Krivoručko – za pitanja vojno-tehničke podrške (oružje, specijalna i vojna oprema);
• zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Pavel Fradkov – za inženjering i građevinarstvo;
• zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Oleg Saveljev – za međuresornu interakciju i koordinaciju;
• načelnik Glavne vojnomedicinske uprave MO RF Dmitrij Triškin – za medicinsku pomoć;
• predstavnik Generalštaba Oružanih snaga RF i komandanti Belgorodske, Kurske i Brjanske grupe odgovorni su za zaštitu građana i teritorija od napada dronova;
• general-pukovnik Junus-BekJevkurov imenovan za zamenika šefa Koordinacionog saveta.

"Još jednom želim da istaknem da ovi zvaničnici moraju da budu u direktnom kontaktu sa regionima danonoćno. Ni jedno pitanje ne sme da bude ostavljeno bez pažnje", naložio je ruski ministar odbrane.

Ministar je dodao da je u Centru za upravljanje nacionalnom odbranom Ruske Federacije raspoređena specijalna operativna grupa, čiji zadaci obuhvataju prikupljanje i analizu problema iz regiona kao i praćenje njihovog rešavanja.

Zamenik načelnika Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije, general-potpukovnik Jurij Korsačev je tokom sastanka potvrdio da je operativna grupa uspostavila interakciju sa odgovornim zvaničnicima u grupama, operativnim štabovima pri guvernerima pograničnih regiona i centralnim vojnim komandnim organima.

"Radna grupa je od početka rada dobila 25 problematičnih pitanja koja se tiču obezbeđivanja grupa koje štite granicu najpotrebnijim materijalnim sredstvima", rekao je Jurij Korsačev.

Što se tiče današnjeg dana, od 12 pitanja dobijenih iz operativnog štaba Kurske oblasti, u potpunosti je rešeno već 11 pitanja, dodao je Korsačev.

image