Rusija

Rusija pokrenula veliku pomorsku ekspediciju duž afričke obale

Zamenik premijera Dmitrij Patrušev istakao je značaj projekta za ribarsku industriju
Rusija pokrenula veliku pomorsku ekspediciju duž afričke obaleGetty © Dana Neibert

Ruska federalna agencija za ribarstvo (Rosribolovstvo) pokrenula je veliku istraživačku inicijativu koja ima za cilj proučavanje morskih bioloških resursa duž obale 18 afričkih zemalja u Indijskom i Atlantskom okeanu.

Ekspedicija je pokrenuta u ribarskoj luci u Kalinjingradu, u prisustvu zamenika ruskog premijera Dmitrija Patruševa i niza drugih ruskih zvaničnika.

"Danas pokrećemo jedan od najambicioznijih projekata u ribarskoj industriji – Veliku afričku ekspediciju. Ovo je jedinstven događaj jer slična istraživanja nisu sprovedena od 1980-ih. Ekspedicija će proceniti vodene biološke resurse na afričkoj obali i otvoriti nova ribolovna područja", najavio je Patrušev na ceremoniji.

Ekspedicija će omogućiti Rusiji da proceni rezerve vodenih bioloških resursa duž afričke obale i identifikuje nova ribolovna područja, rekao je Patrušev. On je takođe istakao značaj ove inicijative i za Rusiju i za afričke narode.

"Kao što znamo, Rusija se nalazi među prvih pet svetskih lidera po obimu ulova. Prošle godine naša ribarska industrija postavila je rekord ubravši 5,37 miliona tona vodenih prirodnih resursa. Kao rezultat Velike afričke ekspedicije, obim ribolovnih operacija će se dodatno proširiti", rekao je Patrušev.

Zamenik premijera je takođe istakao pozitivan uticaj koji će to imati na afričke zemlje. "Afričkim državama će biti omogućen pristup informacijama o ribljim rezervama, što će doprineti globalnoj bezbednosti hrane. To će biti još jedan značajan doprinos naše zemlje u obezbeđivanju globalne prehrambene bezbednosti", istakao je on.

Prema rečima Kirila Kolončina, direktora Sveruskog istraživačkog instituta za ribarstvo i okeanografiju (VNIRO), ekspedicija će se nastaviti do početka 2026. godine.

Dva istraživačka broda Rosribolovstva biće raspoređena da proučavaju priobalne vode. Pored ruskih naučnika, ekspediciji će se pridružiti i istraživači iz različitih afričkih primorskih država, navodi VNIRO.

Tim naučnika na svakom brodu će se sastojati od 12 stručnjaka specijalizovanih za akustička, okeanografska, hidrohemijska, hidrobiološka i ihtiološka istraživanja.

Istraživački brod "Atlantniro" će proučavati priobalne zone Mauritanije, Nigerije, Maroka, Kameruna, Sao Tomea i Principa, Gabona, Republike Kongo, Ekvatorijalne Gvineje i Angole. U međuvremenu, drugi brod, "Atlantida", fokusiraće se na vode Mauritanije, Gvineje Bisao, Gvineje, Senegala, Mozambika, Sijera Leonea, Madagaskara, Mauricijusa i Eritreje.

image