Rusija

Zašto su Rusija i Afrika prirodni partneri?

Početak 2000-ih kao da je najavio renesansu rusko-afričkih trgovinskih i ekonomskih odnosa nakon pada devedesetih godina prošlog veka
Zašto su Rusija i Afrika prirodni partneri?www.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Rusija i Afrika su prirodni partneri, a Moskva želi da sasluša potrebe Afrikanaca i gradi odnose po principu "razvoj ne na račun Afrike, već sa Afrikancima", naveo je u autorskom tekstu za RT internešenel Pavel Kalmiček, direktor Odeljenja za razvoj bilateralne saradnje pri Ministarstvu za ekonomski razvoj Rusije.

Situaciju oko trgovinskog i ekonomskog razvoja Afrike poslednjih decenija karakteriše povećana pažnja glavnih igrača u globalnoj ekonomiji na budućnost kontinenta. "Takmičenje za Afriku" među globalnim i regionalnim silama vođena je potencijalom za ekonomski rast ovog regiona, ali i bogatom bazom resursa i rastućim potrošačkim tržištem.

Uprkos socio-ekonomskim izazovima i političkoj nestabilnosti u brojnim zemljama, Afrika ima potencijal da postane glavni centar rasta globalne ekonomije.

Rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj koordinisalo je međuvladin dijalog sa 18 afričkih zemalja o trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj i tehničkoj saradnji (IPC), a to su Alžir, Angola, Kongo, Egipat, Etiopija, Gana, Gvineja, Libija, Maroko, Mozambik, Namibija, Nigerija , Južna Afrika, Sudan, Tanzanija, Tunis, Uganda, Zimbabve i Zambija.

U 2022. godini, uprkos izazovnom geopolitičkom okruženju, IPC je održao šest sastanaka sa afričkim zemljama, kao i tri onlajn sastanka kopredsedavajućeg IPC sa Alžirom, Etiopijom i Tunisom.

Pored toga, rusko Ministarstvo ekonomskog razvoja radi na proširenju geografskog obima IPC-a, pa je tako prošlog decembra potpisan međuvladin sporazum sa Tanzanijom. Razmatra se i potpisivanje sličnih sporazuma sa nizom drugih zemalja u Zapadnoj i Istočnoj Africi, na marginama samita Rusija-Afrika.

Ministarstvo je, zajedno sa nadležnim agencijama, izradilo mapu puta za sprovođenje mera neophodnih za povećanje rusko-afričke trgovinsko-ekonomske i investicione saradnje. Mapa puta uključuje rad u sektorima kao što su industrija, finansije i bankarstvo, obrazovanje, transport, poljoprivreda, ribarstvo, zdravstvo, informacione i komunikacione tehnologije i masovni mediji.

Početak 2000-ih godina kao da je najavio renesansu rusko-afričkih trgovinskih i ekonomskih odnosa nakon pada devedesetih godina prošlog veka, navodi Kalmiček.

Trgovinska razmena između između Rusije i afričkih zemalja između 2001. i 2011. godine porasla je gotovo osam puta (sa 1,6 milijardi na 12,1 milijardi dolara). U narednoj deceniji trgovina je rasla skromnijim tempom: 1,5 puta između 2011. i 2021. (sa 12,2 milijarde na 17,7 milijardi dolara).

"U 2022. godini, uprkos ograničenjima koje su nametnule neprijateljske zapadne zemlje, uspeli smo ne samo da održimo obim trgovine na istom nivou, već i da ga povećamo na 17,9 milijardi dolara", dodaje Kalmiček.

Afrička oblast je, takođe, od strateškog značaja kada je u pitanju izvoz ruskih proizvoda iz sankcionisanih područja. Usled prinudnog smanjenja trgovinske interakcije sa nizom Zapadnih zemalja, važno je da Rusija nastavi saradnju sa prijateljskim partnerima, među kojima je, nesumnjivo, i velika većina afričkih država, ističe Kalmiček.

Rusija i Afrika su prirodni trgovinski i ekonomski partneri, a snabdevanje iz Rusije, posebno hranom i energentima, doprinosi rešavanju dva glavna socio-ekonomska problema koja ugrožavaju dobrobit Afrike - nebezbednost u pogledu hrane i energetike.

Kalmiček dodaje da Rusija, pored hrane i energije, ima još mnogo toga da ponudi afričkim partnerima. Kako se "takmičenje za Afriku zaoštrava", principi izgradnje trgovinskih i ekonomskih odnosa sa zemljama na ovom kontinentu postaju posebno važni.

"Sećanje na ulogu Sovjetskog Saveza u oslobađanju od kolonijalnih okova i njegova podrška daljem razvoju, kao i pozitivna slika moderne Rusije, daju našoj zemlji ogroman potencijal za poverenje Afrikanaca, što je u našem zajedničkom interesu", napominje Kalmiček.

Uprkos prijateljskim odnosima sa većinom zemalja na kontinentu, Rusija trenutno ima prilično skromnu poziciju u uvozu i izvozu, i po tom pitanju trenutno je daleko iza Kine, Indije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Kalmiček dodaje da je glavni izazov dati rusko-afričkim odnosima pravi ekonomski aspekt i da bi trebalo postići uravnoteženiju trgovinsku saradnju. U 2022. ruski izvoz iznosio je 14,8 milijardi dolara, dok je uvoz iz Afrike bio samo 3,1 milijardu dolara.

Postoji i regionalna neravnoteža – šest severnoafričkih zemalja (od 54 zemlje na kontinentu) činilo je više od 65 odsto trgovinske razmene u 2022. godini. Zbog toga je neophodno pojačati trgovinsku saradnju sa Podsaharskom Afrikom.

"Mnoge afričke zemlje odbile su da uvedu sankcije Rusiji, u skladu sa ekonomskim i političkim interesima, a to još jednom potvrđuje prijateljstvo zemalja kontinenta i njihovu želju da razvijaju bilateralne odnose", ističe Kalmiček.

Ruska vlada razvija sveobuhvatnu listu mera za podršku izvozu u Afriku, od kojih će neke biti predstavljene javnosti na samitu Rusija-Afrika, a Moskva veruje da će samit dati novi podsticaj rusko-afričkoj saradnji.

image