Rusija

Moskva: SAD spremne da dozvole Kijevu da američkim oružjem dugog dometa gađa ruske teritorije

Vašingtonu se ne može verovati kada kaže da je Ukrajini zabranjeno korišćenje određenog oružja, kaže Antonov
Moskva: SAD spremne da dozvole Kijevu da američkim oružjem dugog dometa gađa ruske teritorijeGetty © Handout / Handout

Tvrdnjama Vašingtona da je Ukrajini zabranjeno da koristi američko oružje dugog dometa za udare duboko unutar ruske teritorije ne može se verovati, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Pentagon je prošle nedelje saopštio da je Ukrajini, uprkos zahteva Vladimira Zelenskog, i dalje zabranjeno da koristi rakete ATACMS koje isporučuju SAD, a koje imaju domet do 300 kilometara, za napade na rusku teritoriju od pre 2014.

Antonov je danas novinarima rekao da američke vlasti "zadirkuju" izjavama da Kijevu "nije dozvoljeno korišćenje sistema dugog dometa za udare na rusku teritoriju".

"Ali u stvarnosti, oni u suštini pripremaju teren da jednostavno uklone sva postojeća ograničenja, u određenom trenutku", dodao je ruski izaslanik.

Sudeći po prethodnoj pomoći Vašingtona Kijevu, uključujući obuku pilota za upravljanje avionima F-16, gotovo je izvesno da će se Ukrajina "boriti američkim oružjem (dugog dometa) protiv nas", rekao je ambasador. "Gde će se to tačno dogoditi? Ne možemo da kažemo niti da predvidimo", naglasio je on.

Prema rečima Antonova, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena postaje sve nepredvidljivija. "Nema garancije da se ceo svet neće promeniti sutra kada se probudimo. Kako će se Amerikanci ponašati u ovoj situaciji, veoma je teško reći", rekao je on.

Rusija stoga mora "odlučno da deluje, povećavajući svoj vojno-industrijski potencijal, jer će samo naša vojska i mornarica zaštititi našu zemlju", naglasio je ambasador.

Antonov je, gostujući na ruskom Prvom kanalu u četvrtak, odbacio tvrdnje američkih vlasti da nisu znali za ukrajinske planove da napadnu Kursku oblast.

"Čvrsto sam ubeđen da u Kijevu ne rade ništa bez odobrenja svojih gospodara... Ne bi se usudili da mrdnu prstom...u našem pravcu bez saglasnosti Vašingtona", rekao je on.

Komentarišući sudbinu ukrajinskih trupa koje su ušle na rusku teritoriju, ambasador je insistirao da "niko ne sumnja da će one biti uništene, ne potisnute, već uništene".

Ministarstvo odbrane Rusije procenilo je u četvrtak da je Ukrajina izgubila više od 4.700 vojnika i nekoliko stotina jedinica vojne opreme, uključujući 68 tenkova i 53 oklopna transportera, od početka upada u Kursku oblast 6. avgusta.

image