Rusija

T-90M dobija sistem aktivne zaštite: Šta sve može "arena-m"?

"Arena-m" može presretati vođene i nevođene rakete, kao i kumulativne tenkovske granate koje se kreću brzinama do 1.000 m/s i to na udaljenosti od oko 50 m
T-90M dobija sistem aktivne zaštite: Šta sve može "arena-m"?www.globallookpress.com © Кomsomolskaya Pravda

Najsavremeniji tenk ruske vojske u operativnoj upotrebi – T-90M "proriv", dobio je novo poboljšanje koje će znatno povećati njegovu šansu da "preživi" u uslovima savremenog ratovanja. Naime, prema pisanju časopisa "Militari voč", "proriv" će u budućnosti biti opremljen sistemom aktivne zaštite "arena-m", a prva tura tenkova sa ovim sistemom je već poručena.

Kako se navodi, tenkovi iz porodice T-90, su u prethodnom periodu uglavnom bili opremljeni "soft-kill" sistemom aktivne zaštite "štora-1", koji je po svojim tehičko-taktičkim karakteristikama znatno inferiorniji u odnosu na "arenu" koja je "hard-kill" sistem.

Ukratko rečeno, "soft-kill" mehanizmi se oslanjaju na upozoravanje posade da je tenk označen laserom i "sakrivanje" vozila upotrebom dimnih granata ili uređaja za zaslepljivanje i ometanje sredstava za navođenje neprijateljskih projektila.

Sa druge strane, "hard-kill" mehanizmi podrazumevaju konstantno osmatranje okruženja radi otkrivanja i praćenja nadolazećih pretnji, izračunavanja njihove putanje i fizičkog presretanja, tj. uništavanja pretnji uz pomoć sopstvenih projektila malih dimenzija, pre nego što dođu do tenka.

Najpoznatiji sistem na svetu ove vrste je izraelski "trofej", instaliran na modernizovanim verzijama tenka "merkava 4", koji se relativno dobro pokazao u Pojasu Gaze, budući da je uglavnom imao uspeha u zaustavljanju tandem kumulativnih projektila ispaljenih iz ručnih raketnih bacača.

Rusija je sa razvojem "hard-kill" sistema počela još devedesetih godina, a "arena" je od tada izrađena u nekoliko varijanti. Modernizovana "arena-m" prvi put je predstavljena 2018, a 2020. su zvaničnici iz Ministarstva odbrane najavili da će integracija sistema na tenkove T-90M započeti 2025. godine.

"Arena-m" može presretati vođene i nevođene rakete, kao i kumulativne tenkovske granate koje se kreću brzinama do 1.000 m/s i to na udaljenosti od oko 50 m. Iako prema deklarativnim karakteristikama sistem može presretati rakete koji praktikuju napad "odozgo", poput onih lansiranih "džavelina" i NLAV-a, jer ispaljuje sopstvene projektile i nagore i nadole, najverovatnije to može raditi samo u slučaju NLAV-a.

Razlog za to je što ne postoji potvrda da radari za otkrivanje nadolazećih projektila, koji pokrivaju prostor ispred tenka, pokrivaju i čitavu gornju polusferu tenka. Stoga bi presretanje rakete NLAV-a bilo moguće, jer ona iako praktikuje napad "odozgo", do tenka dolazi direktnom horizontalnom putanjom, dok projektili "džavelina" imaju znatno dužu putanju budući da se penju na određenu visinu sa koje se potom obrušavaju na cilj.

Pored domaće upotrebe, "arena-m" ima ozbiljan izvozni potencijal i to u sklopu paketa modernizacije tenkova T-90, koji se nalaze u upotrebi oružanih snaga drugih država – pre svega Indije i Alžira, piše "Militari voč" i podseća da postoji mogućnost da će se, ako se dobro pokaže, sistem ugraditi i na modernizovane tenkove iz porodice T-80.

Takođe vredi podsetiti da su se krajem oktobra 2023. godine, na pojedinim telegram kanalima specijalizovanim za naoružanje i vojne teme pojavile su se skice novog modela tenka T-72B3 ili T-72B3M, zajedno sa informacijama o mogućoj ugradnji "arena-m" na njega.

image