Svet

"Militari voč": Da li je ruski T-90M najbolji tenk na svetu?

Vatrena moć T-90M, senzori, zaštitni oklop, stavljaju ga u drugačiju ligu u poređenju sa drugim ruskim tenkovima, a svojim karakteristikama lako prevazilazi borbene kapacitete tenkova proizvedenih na Zapadu
"Militari voč": Da li je ruski T-90M najbolji tenk na svetu?www.globallookpress.com © © Bulkin Sergey

Uz izveštaje o značajnim uspesima na bojnom polju u Ukrajini, glavni ruski borbeni tenk T-90M pobrao je pohvale državnog vrha Rusije, predsednika Vladimira Putina, kao i zamenika šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva koji su ga nazvali najboljim tenkom na svetu.

T-90M ušao je u službu oružanih snaga Rusije u aprilu 2020. godine, dva meseca pošto su završena državna testiranja, pa iako je ruska vojska planirala da kupi svega nekoliko desetina od proizvođača, izbijanje sukoba u Ukrajini u februaru dovelo je do proširenja nabavke na hiljade vozila, piše portal "Militari voč". Planirana proizvodnja procenjena je na više od 1.300 tenkova godišnje, uz manji broj modernih tenkova T-14, koji bi tek trebalo da zvanično bude uveden u ruske oružane snage.

Značajne karakteristike T-90M uključuju snažan osnovni oklop, veoma široku pokrivenost upotrebom eksplozivnog reaktivnog oklopa, najsavremenije kontrole vatre i termalnih nišana, kao i nezavisni termalni preglednik i digitalni displej za komandanta - primetan nedostatak prethodnih ruskih tenkova.

Vatrena moć tenka značajno je unapređena u odnosu na prethodne modele, sa novim automatskim punjenjem i glavnim topom, a odvajanjem municije i posade novom zaštitom za automatski punjač tenka, značajno je poboljšana mogućnost preživljavanja, što je i pokazano kada nije bilo unutrašnje eksplozije u T-90M koji je bio pogođen u Ukrajini.

Kako se navodi, vatrena moć T-90M, senzori, zaštitni oklop stavljaju ga u drugačiju ligu u poređenju sa drugim ruskim tenkovima, a svojim karakteristikama lako prevazilazi borbene kapacitete tenkova proizvedenih na Zapadu.

Značajna prednost T-90M je to što ima samo oko dve trećine težine zapadnih tenkova, koji mogu biti teški 70-80 tona, sa manjom potrošnjom goriva i manjim potrebama za održavanjem, kao i lakšim transportom. Ovaj ruski tenk je mnogo manja meta za neprijatelja, a veličina mu omogućava da koristi puteve i mostove kojima se kreću civilna vozila.

Prednost mu je i manja posada, koja se sastoji od svega tri vojnika, dok nemački, američki i britanski zahtevaju četvoro. Iako T-90M ima značajne prednosti u odnosu na zapadna borbena vozila, lošije stoji kada se uporedi sa najnovijim kineskim ili južnokorejskim tenkovima, kao što su tip 99A ili korejski K2 "crni panter".

K2 ima brojne prednosti u odnosu na ruski tenk, poput boljih radara, ali on je tri-četiri puta skuplji od T-90M, a obim proizvodnje je mnogo manji, pa dok dostignu značajniji broj u Evropi već će se suočiti sa sledećom generacijom ruskog T-14s uprkos ozbiljnim odlaganjima s kojima se Rusija suočava.

Što se tiče proizvodnje tenka T-90M, "Militari voč" prethodno je izvestio da ruska vojna industrija uspeva da zadovolji potrebe vojske za ovim borbenim vozilom, a citirano je i saopštenje ruskog Ministarstva industrije i trgovine u kojem se navodi da je proizvođač ovog ruskog tenka "Uralvagonzavod" povećao proizvodnju tri puta tokom prošle godine i da je obavio novu isporuku tenkova T-90M i nadograđenog T-72B3M.

Očekuje se da će ruska vojska ove godine dobiti više od 1.000 tenkova T-90M, što je značajno povećanje u odnosu na period od 1992. do 2022. godine.  

Konačno, koji je tenk najbolji zavisi od toga u kojoj je misiji angažovan, jednostavnija vozila poput modernizovanog T-55s i dalje prednjače u operacijama protiv pobunjenika, dok se borbena vozila poput severnokorejskog "pokpung hoa" i kineskog tipa 15 smatraju najboljim za planinske terene.

T-90M uspostavlja ravnotežu između protivoklopnih sposobnosti, mobilnosti, prenosivosti, zaštite i malog logističkog otiska. To ga čini glavnim takmacom za titulu najboljeg tenka za sve prilike, iako nije apsolutni pobednik kako to smatraju ruski visoki zvaničnici, zaključuje se u tekstu "Militari voča".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner