Rusija

Tenkovi T-80BVM: Reportaža sa prve linije fronta (VIDEO)

Tenkovska podrška jedinicama koje napadaju omogućava uništavanje artiljerije i neprijateljskih tenkova neprijatelja samo nekoliko minuta po otkrivanju

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke na kojima se posada tenkova T-80BVM Zapadnog vojnog okruga bori na pozicijama na Kupjanskom pravcu u zoni Specijalne vojne operacije.

Borbene zadatke izvršavaju posade tenkova zajedno sa vojnicima iz rezervnog sastava.

Tenkisti Zapadnog vojnog okruga pomažu u borbi motorizovanim pešadijskim jedinicama, omogućavajući napredovanje ruskih snaga. Vatru koriguju uz pomoć bespilotne letelice, čija kamera beleži pogotke.

Tenkovi T-80BVM su, kako bi omogućili napredovanje motorizovanih pešadijskih jedinica, izašli na prednju liniju odbrane neprijatelja i izvršile snažan vatreni udar.

Tenk dobio zadatak da uništi borbena vozila pešadije i pešadiju neprijatelja čije položaje je ranije otkrio ruski dron.

Nakon što su vojnici izviđačke jedinice  korigovali vatru udara, uništeno je borbeno vozilo neprijateljske vojske, a pešadija je bila primorana da se povuče.

Po obavljanju zadatka, ruski tenk se povukao sa vatrene pozicije i sakrio.

Tenkovska podrška jedinicama koje napadaju omogućava uništavanje artiljerije i tenkova neprijatelja samo nekoliko minuta po otkrivanju.

Pucanje sa zatvorene (pozadinske) linije vatre omogućava korišćenje tenkova i značajno smanjuje rizik za posadu, jer se vatra koriguje pomoću bespilotnih letilica.

Ruski tenkisti u zoni SVO sve češće koriste složenu taktiku bočnog pucanja u pokretu. Naime, na neprijatelja se otvara vatra dok je borbeno vozilo u pokretu, čime se povećava verovatnoća da će ostati neoštećeno.

U ovakvim borbama učestvuju i rezervisti koji su ranije završili sve faze obuke na poligonima Zapadnog vojnog okruga. Svako od njih zna za šta se bori i želi brzu pobedu, istaklo je Ministarstvo odbrane RF.

Tenkovi deluju na značajnoj udaljenosti i izvan direktne vidljivosti. Prema koordinatama dobijenim pomoću dronova, sa zatvorenih vatrenih pozicija uništavaju posmatračka mesta, skladišta municije, kao i neprijateljsku vojnu tehniku.

Gde god protivnik odluči da se kreće, izviđači će to saznati među prvima i poslati koordinate.

Komandir jednog tenka T-80BVM sa kodnim imenom "Maestro" govorio je o borbenim zadacima i ciljevima koje izvršava u zoni SVO. Njegova posada ostvaruje najbolje rezultate u jedinici, a po završetku SVO, mladi stručnjak planira da nastavi karijeru u Oružanim snagama Ruske Federacije.

image