Rusija

Ministarstvo odbrane Rusije otkrilo nove podatke o hemijskom i biološkom oružju Ukrajine i SAD

Amerikanci nastavljaju da rade na biološkom oružju na osnovu materijala dobijenih iz Ukrajine, dok u tu zemlju stiže oko 500 tona supstanci od kojih se može napraviti hemijsko oružje, upozorava Moskva
Ministarstvo odbrane Rusije otkrilo nove podatke o hemijskom i biološkom oružju Ukrajine i SADwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Sjedinjene Američke Države počele su aktivno da uključuju Rumuniju i Moldaviju u svoje šeme prevoza biološkog materijala iz Ukrajine, rekao je danas načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

Prema njegovim rečima, transport bioloških uzoraka na Zapad vrši se, između ostalog, uz pomoć logističkih kompanija koje kontroliše predsednica Moldavije Maja Sandu.

U pitanju su kompanije "Gama logistik" i "Aerotranskargo", čiji je zadatak da isprate prevoz biološkog materijala, koji organizuju kompanije "Biopartners" i "Ku2 solušn" (ćerka kompanija jednog od najvećeg snabdevača Pentagona).

Samo u periodu od avgusta 2022. do maja ove godine registrovano je više od 2.000 slučajeva transporta uzoraka biološkog materijala iz Ukrajine u SAD preko Moldavije, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, u pitanju su uzorci ljudske krvi i tkiva, koji su se iz ukrajinskog Centra za javno zdravlje slali u zapadne istraživačke laboratorije povezane sa Pentagonom. Ovi materijali se koriste u vojno-biološkim istraživanjima čiji je cilj da se utvrdi koji biološki agensi mogu biti najopasniji za stanovnike jednog regiona, upozorava Moskva.

Iz ministarstva zaključuju da Amerikanci nastavljaju da rade na stvaranju bioloških agensa, odnosno, biološkog oružja koji će moći selektivno da napada određene etničke grupe ljudi. 

Ukrajinci uče kako da barataju hemijskim oružjem

Kirilov danas upozorava i da se ukrajinsko vojno osoblje obučava kako da koristi hemijsku municiju za artiljerijske sisteme koji su napravljeni na Zapadu. Na terenu su, kako kaže, pronađeni priručnici u kojim su data odgovarajuća objašnjenja.

On dodaje da je ruska vojska u avgustu u jednom skladištu ukrajinske armije pronašla materiju u kojoj se nalazila mešavina talijum nitrata. U pitanju je, kako kaže, "jak otrov koji napada centralni i periferni nervni sistem i gastrointestinalni trakt", a koji je bio spreman za upotrebu.

General-potpukovnik dalje upozorava da nije isključeno da bi Ukrajinci mogli da pokušaju da ovim hemijskim supstancama napadnu zvaničnike novih ruskih regiona.

Osim toga, Kirilov navodi da je Kijev do sada dobio i oko 500 tona trietanolamina. U pitanju je supstanca koja se može iskoristiti za pravljenje azotnih iperita, otrovnih jedinjenja koji se mogu koristiti u borbi. Samo u julu Ukrajini je isporučeno 160 tona trietanolamina, pokazuju podaci MO Rusije.

"Hteli bismo da postavimo pitanje Organizaciji za zabranu hemijskog oružja: Da li Ukrajina dostavlja informacije o kupovini stotinu tona prekursora toksičnih hemikalija koji se nalaze na spisku Konvencije (o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju)?", upitao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, ruska strana je već dostavila dokaze ovoj organizaciji koji ukazuju da je Ukrajina prekršila odredbe Konvencije. Ipak, kako je objasnio, reakcija za sada nije usledila, jer je i ova organizacija pod kontrolom SAD. 

Kirilov je za kraj pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na ovo pitanje, uz još jednu poruku Organizaciji za zabranu hemijskog oružja da treba da "usvoji hitne mere u cilju kontrole poštovanja odredbi Konvencije" i sprečavanja upotrebe hemijskog oružja. 

image