Rusija

Lavrov: Revidiramo svoju nuklearnu doktrinu

Amerikanci veoma dobro znaju za našu nuklearnu doktrinu, poručio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Revidiramo svoju nuklearnu doktrinuGetty © Spencer Platt / Staff

Rusija ima svoju nuklearnu doktrinu, i ona je trenutno u procesu revizije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da Amerikanci, kada govore o trećem svetskom ratu, iz nekog razloga ga uvek povezuju sa Evropom, kao da bi se on mogao dogoditi isključivo na evropskom kontinentu. 

"Veoma je važno da se razume da mi imamo svoju doktrinu, uključujući i doktrinu upotrebe nuklearnog oružja, čiji se detalji, inače, sada revidiraju i za koju američki lideri veoma dobro znaju", rekao je Lavrov na konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Jemena.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je govorio da bi Rusija mogla da unese određene izmene u svoju nuklearnu doktrinu zbog promenjene situacije u svetu. Kako je objasnio, na Zapadu se u pojedinim krugovima već razgovara o malim nuklearnim eksplozivnim napravama koje bi u budućnosti mogle naći svoju primenu. 

Nedavno je i zamenik Lavrova, Sergej Rjabkov, potvrdio da bi Moskva mogla uneti određene izmene u nuklearnu doktrinu. Prema njegovim rečima, promena doktrine bila bi povezana sa daljom eskalacijom koju izazivaju protivnici Rusije.

Ruski zvaničnici više puta do sada isticali su da Rusija može iskoristiti nuklearno oružje, samo ukoliko za to postoje uslovi, odnosno, ukoliko bi primena ovog oružja bila u skladu sa nuklearnom doktrinom. Zvanični naziv ovog dokumenta glasi "O osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja" i on je usvojen 2020. godine. 

Prema pisanju "Komsomoljske pravde", postoje četiri preduslova da bi Rusija iskoristila svoje nuklearno oružje:

  1. postojanje verodostojne informacije da su prema teritoriji Ruske Federacije ili teritoriji njenih saveznika lansirane balističke rakete;
  2. postojanje verodostojne informacije da je protiv Rusije ili njenih saveznika primenjeno nuklearno oružje;
  3. postojanje verodostojne informacije da je izveden neprijateljski napad na ključne državne ili vojne objekte Ruske Federacije, čije bi onesposobljavanje onemogućilo rad ruskih nuklearnih sistema;
  4. postojanje verodostojne informacije da je protiv Rusije izvedena agresija konvencionalnim oružjem, ukoliko se smatra da je tim napadom ugroženo samo postojanje države.
image