Rusija

Ruski ambasador u Londonu: Nema više Čerčila u engleskoj politici

Aktuelni političari Ujedinjenog Kraljevstva nemaju kapacitete da razmišljaju strateški, što može dovesti do potpunog nestanka Ukrajine kao države i novog hladnog rata, poručio je ruski diplomata
Ruski ambasador u Londonu: Nema više Čerčila u engleskoj politiciwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin ocenio je u intervjuu za "Izvestija" da politika Ujedinjenog Kraljevstva nije ono što je nekad bila, jer više nema političara kao što je bio, na primer, Čerčil. Politika Londona je kratkovida, što može dovesti do potpunog nestanka Ukrajine kao države, poručio je ambasador.

U Ujedinjenom Kraljevstvu ne razmišljaju šta će biti za mesec ili godinu dana, već obraćaju pažnju isključivo na ono što će se desiti u najskorijem periodu, rekao je diplomata, dodajući da je zbog toga "rok trajanja" politike Britanaca postao sličan životnom veku leptira – a to je jedan dan.  

Ovo, kako ocenjuje, može dovesti do toga da od Ukrajine neće ostati ništa i da bi ona mogla postati crna rupa na političkoj sceni.

"Ali oni sada o tome ne razmišljaju, potrebne su im trenutne odluke kako bi se zaradili politički poeni", rekao je Kelin. U Ministarstvu spoljnih poslova gotovo da svaki dan izveštavaju šta su postigli tog dana u parlamentu, što ih lišava strategijskog mišljenja, dodao je on.

U Londonu više nema "ni Helmuta Kola, ni Vinstona Čerčila", ocenio je Kelin. Danas, kako kaže, "u Konzervativnoj partiji ne postoji osoba koja bi mogla da se uzdigne na strateški nivo razmišljanja", a aktuelni premijer Riši Sunak, iako jeste veliki stručnjak za ekonomiju, nema kapacitet da strateški razmišlja o arhitekturi bezbednosti u Evropi.  

Ovakva politika može dovesti do početka novog hladnog rata, ocenio je diplomata, dodajući da bi se ipak uzdržao od procena da bi situacija mogla dovesti do kraha Evrope i Evropske unije. Ipak, sve će, kako je rekao, zavisiti od toga da li će britanska elita promeniti svoj stav i okrenuti se zdravom razumu. 

O odnosima Londona i Moskve

Komentarišući trenutne odnose Rusije i Velike Britanije, diplomata je poručio da su oni "nesumnjivo na veoma niskom nivou". Pogoršanje je otpočelo još 2018. godine nakon afere Skripalj, kada su bivši agent i njegova ćerka bili otrovani, a za sve bila okrivljena Moskva. 

"Do 24. februara održavani su humanitarni i ekonomski kontakti u poslovnom sektoru, nakon čega je London prekinuo skoro sve odnose, osim bilateralnih diplomatskih. Raskid diplomatskih odnosa bila bi najekstremnija mera. Čini mi se da to sada nije u interesu ni Londona, ni u našem interesu", objasnio je Kelin, ostavljajući prostor da bi nekada moglo doći do poboljšanja odnosa između dve zemlje.

Sve će, kako je rekao, zavisiti od situacije u Ukrajini i ishoda specijalne vojne operacije.

Odnosi su, kako je kazao, bili dobri ne samo tokom dva svetska rata, već i tokom sredine devedesetih i početkom 21. veka. Tada je ruski lider Vladimir Putin bio u poseti britanskoj kraljici Elizabeti II, a ona je takođe posetila Moskvu i Sankt Peterburg.

Sa druge strane, sada je situacija skroz drugačija. 

Britanska kraljevska porodica trenutno nema nikakav kontakt sa diplomatama Ruske Federacije, jer ih je neko tako posavetovao, rekao je Kelin. 

Ipak, dve strane i dalje održavaju kontakt. Najčešće se govori o radu diplomatskih predstavništava u dve zemlje. 

"Ne dočekuju nas raširenih ruku, ali održavamo dijalog. Ako dođe do nepremostivih poteškoća, onda se britanska ambasada u Moskvi susretne sa istim takvim problemima u radu" sa kojima se suočava ruska u Londonu.

O ulozi Londona u ukrajinskom konfliktu

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada je obučilo 9.000 ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji, a London ne negira povezanost sa ovakvim radnjama, naglasio je ruski diplomata. Britanci su sa obukom ukrajinskih vojnika počeli negde i do godinu dana pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini u okviru akcije pod nazivom "Orbita", dodao je. Obuka kijevskih snaga sada se odvija kako na jugu, tako i na zapadu i severu, i ovo je ono na šta London sada stavlja akcenat, ocenio je ambasador. 

Na ovaj način, kao i zbog činjenice da London Kijevu isporučuje kako staro, tako i najnovije naoružanje, Velika Britanija sve više se uvlači u ukrajinski sukob, rekao je. 

Upitan o tome zbog čega su Englezi toliko zainteresovani da učestvuju u konfliktu, Kelin je procenio da tu ima nekoliko stvari: tradicionalni rivalitet sa Moskvom, ali i neuspešni pokušaji Londona da obnovi veliku Britansku imperiju. Ovo ih, kako je kazao, čini nezadovoljnim.

Međutim, Englezi nemaju dovoljno ni finansijskih sredstava ni snage da zaista obnove nekadašnju imperiju, ocenio je Kelin.

Čak je i status Londona kao glavnog finansijskog centra Evrope počeo da slabi, iako ovaj grad i dalje ostaje najbitnije finansijsko čvorište na kontinentu. Sve više pažnje sada se obraća i na Pariz, Amsterdam i Frankfurt. Vlada Ujedinjenog Kraljevsta suočila se sa situacijom da mora da "zakrpi rupu" u budžetu koja iznosi 50 milijardi funti. Da bi se rešio ovaj problem, London pribegava povećanju poreza i smanjenju socijalne potrošnje, što ovih dana dovodi do pojave protesta u zemlji, kazao je diplomata.

Ipak, Britanci ne odustaju od planova da povrate status imperije. U Londonu je tako usvojena posebna koncepcija u skladu sa kojom će se raditi na tome da Velika Britanija zadrži svoj uticaj i na Istoku, i na Zapadu. 

Ipak, najbitnije od svega je to što Velika Britanija godinama aktivno prati politiku Sjedinjenih Američkih Država i na taj način učestvuje u velikom antiruskom projektu koji bi na kraju trebalo da od Ukrajine napravi protivnika Rusije i tako oslabi Moskvu, zaključio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner