Rusija

Ruski ambasador u Britaniji o hapšenju Durova: Rusi koriste Telegram, Zapad bi hteo da to čita

I Sjedinjene Američke Države su imale ulogu u hapšenju suosnivača Telegrama
Ruski ambasador u Britaniji o hapšenju Durova: Rusi koriste Telegram, Zapad bi hteo da to čita© Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

Hapšenje suosnivača Telegrama Pavela Durova u Francuskoj predstavlja veliki udarac na slobodu govora i medija, kaže ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin u intervjuu za RT.

"Čuo sam za optužbe. One su veoma ozbiljne. Nadam se da ima dovoljne odbrambene sposobnosti, jer njegovu poziciju treba veoma ozbiljno braniti. U isto vreme, generalno, mi savršeno razumemo da je to veliki udar na slobodu štampe, slobodu informaciono saobraćaja", rekao je diplomata za RT.

Prema Kelinovom mišljenju, SAD su imale određenu ulogu u pritvoru Durova.

"Pariz je to uradio po određenim savetima iz Sjedinjenih Država. Oni žele ključeve od ovog mesindžera. Mesindžer je bio veoma uspešan u Rusiji i drugim oblastima. Da, mi koristimo ovaj mesindžer, tako da verujem i drugi misle da Vašington, Pariz i druge zapadne prestonice žele da ga čitaju", dodao je Kelin.

Durov je zadržan na francuskom aerodromu 24. avgusta, a narednog dana mu je pritvor produžen na 96 sati. Četiri dana kasnije okončan mu je pritvor, biznismen je predat sudu, gde je tužilac Durova optužio za šest krivičnih dela, među kojima je i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom koja je omogućila nezakonite transakcije unutar kriminalne grupe. Za prekršaj je, navodi se u saopštenju pariskog tužilaštva, predviđena kazna do 10 godina zatvora i novčana kazna od 500.000 evra.

image