Rusija

Ruski ambasador u SAD: Američki "Projekat Ukrajina" doneo je ogromne žrtve slovenskom narodu

Nema sumnje da će se Rusija nositi sa novim izazovom, a ciljevi i zadaci Specijalne vojne operacije biće u potpunosti ostvareni, poručio je Anatolij Antonov
Ruski ambasador u SAD: Američki "Projekat Ukrajina" doneo je ogromne žrtve slovenskom narodu© MFA Russia/via Globallookpress.com

Američki "Projekat Ukrajina" doneo je razaranja i ogromne žrtve za slovenski narod, ali će Rusija izaći na kraj sa tim izazovom, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Istakao je da nikog u Sjedinjenim Državama nije sramota zbog podataka koji stižu iz Kurske i Belgorodske oblasti o sve većim gubicima među ruskim građanima, o bolnicama i mostovima uništenim direktnom vatrom, uključujući i uz pomoć američkog oružja.

"Zvaničnici ignorišu očigledne činjenice neonacističkih zločina – ubistva, ponižavanje zatvorenika i običnih lokalnih stanovnika", kazao je ruski ambasador.

Kako je naglasio diplomata, nema sumnje da će se Rusija nositi sa novim izazovom, a ciljevi i zadaci Specijalne vojne operacije biće u potpunosti ostvareni.

Antonov je ukazao da ideja Vašingtona da suprotstavi Evropu Rusiji, koristeći ukrajinsku krizu u tu svrhu, neće uspeti ako trenutna situacija eskalira u globalni sukob.

"Izgleda prilično smešno kada F-16 na ukrajinskom nebu obori sistem 'patriot' iz Sjedinjenih Država. Lokalni instruktori nisu bili u stanju da na odgovarajući način obuče ukrajinske oružane snage", naveo je on, istaknuvši da je sudbina opreme i naoružanja koje se Kijevu isporučuju iz Sjedinjenih Država očigledna i da će svi biti uništeni.

Ambasador je takođe istakao da se trenutno govori o proširenju obima ukrajinskih napada na rusku teritoriju.

"U lokalnoj štampi raspravlja se o ideji Kijeva da pripremi spisak objekata u Rusiji za koje se predlaže da budu napadnuti američkim raketama dugog dometa", naveo je.

Komentarišući nedavnu posetu ukrajinskih zvaničnika SAD, Antonov nije isključio da bi od američkih vlasti mogli da dobiju nova obećanja o podršci vojnim akcijama protiv Rusije.

"Siguran sam da će u budućnosti sve to biti formalizovano u vidu još jednog 'paketa' isporuke oružja Ukrajini", rekao je Antonov i dodao da cinični cilj Vašingtona ostaje isti - da nanosi štetu Rusiji uz pomoć svog oružja koje je stavljeno u ruke Ukrajinaca.

image