Rusija

Zaharova za RT: Sankcije ruskim medijima su još jedan korak ka uništavanju slobode govora

Mere koje je Vašington usvojio protiv medijske kuće "Rusija sevodnja" i RT su još jedan znak duboke krize liberalne demokratije, koja samo govori o "slobodi štampe, liberalizmu i demokratiji", a zapravo su se pretvorili u najgore primere diktature i totalitarnog režima, ocenila je portparol ruskog MSP-a
Zaharova za RT: Sankcije ruskim medijima su još jedan korak ka uništavanju slobode govorawww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Rusija će svakako odgovoriti na mere koje je Vašington usvojio protiv medijske kuće "Rusija sevodnja" i RT, a sada će pre svega, u svim međunarodnim organizacijama, pokrenuti to pitanje, navodeći ga kao dodatni dokaz krivice SAD za kršenje ljudskih prava, napad na slobodu govora i napad na demokratske temelje, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Mislim da ne sumnjate da je Moskva naučila da odgovara. Napad na RT nije samo napad na principe demokratije, već i na sam američki demokratski model kojim su se SAD tako ponosile. Od njega, po svemu sudeći, više ništa nije ostalo", kazala je Zaharova u intervjuu za RT.

Kako je ukazala, to je još jedan znak duboke krize liberalne demokratije, koja samo govori o "slobodi štampe, liberalizmu i demokratiji", a zapravo su se pretvorili u "najgore primere diktature i totalitarnog režima".

"SAD svoj sistem ne nazivaju demokratijom, već američkom demokratijom. Jer to nema veze sa demokratijom. To je neka vrsta američke demokratije, neka vrsta hibrida nečeg nepoznatog. Ali sistem koji trenutno postoji u Sjedinjenim Državama zasnovan je na jednostavno totalitarnoj praksi", naglasila je.

Prema njenim rečima, sankcije ruskoj medijskoj kući su još jedan korak ka nacionalnoj segregaciji medija i još jedan korak ka uništavanju slobode govora, kako u SAD, tako i u svetu, rukama i alatima Vašingtona.

"Gde su sad sve njihove nevladine organizacije, koje su u takvim slučajevima uvek dizale glas? Gde su reporteri bez granica, čije je sedište u Njujorku? Gde su ostale nevladine, neprofitne organizacije? Gde su sva novinarska udruženja, koja se takođe nalaze u SAD? Svi ćute, a znam i zašto", dodala je Zaharova.

Ruska zvaničnica je ocenila da se svi zapravo plaše, kao i da je strah osnova njihovog ćutanja, a da se iza straha krije i razumevanje.

"Plaše se jer shvataju da će i njima učiniti isto. Na kraju krajeva, američke javne ličnosti su podložne progonu i pritiscima ako dozvole sebi da odstupe od mejnstrima, ili ukažu na neke stvari na osnovu činjenica, a ne iluzija koje im nameće Vašington. Ti ljudi se sada nazivaju teroristima, agentima Kremlja, ili drugih zemalja. Te ljude proganjaju na sve moguće načine, nazivaju marginalizovanima, o njima se izmišljaju lažne priče, optužuju ih za nepostojeće zločine. Zato svi ćute i boje se", zaključila je Zaharova.

image