Rusija

Ruski udar na centar za obuku u Poltavi: Ubijeno i ranjeno oko 500 instruktora iz Evrope

Plaćenici iz Poljske, Francuske, Nemačke i Švedske obučavali su ukrajinsko vojno osoblje
Ruski udar na centar za obuku u Poltavi: Ubijeno i ranjeno oko 500 instruktora iz EvropeGetty © Photo by Ukrainian Emergency Service/Handout/Anadolu via Getty Images

Kao rezultat ruskog raketnog udara na centar za obuku Oružanih snaga Ukrajine u Poltavi, 3. septembra, ubijeno je i ranjeno oko 500 vojnih instruktora, uključujući plaćenike iz Evrope, objavio je visoki vojni izvor.

"Usled napada je ubijeno i ranjeno oko 500 instruktora. Među poginulima i ranjenima bili su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde – stručnjaci za komunikacije, elektronsko ratovanje, elektronsko izviđanje, te za bespilotne letelice, kao i strani plaćenici iz Poljske, Francuske, Nemačke i Švedske, koji su obučavali ukrajinsko vojno osoblje", navedeno je u izveštaju.

Ukrajinski mediji izvestili su 3. septembra o dve eksplozije u Poltavi, dok je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo da su Oružane snage Rusije izvršile visokoprecizan udar na centar za obuku Oružanih snaga Ukrajine gde su, pod rukovodstvom stranih instruktora, obučavani vezisti i specijalisti za elektronsko ratovanje, kao i operateri bespilotnih letelica uključeni u gađanje civilnih ciljeva na teritoriji RF.

Mekgregor: Udar na Poltavu pokazao da se ruske rakete ne mogu presretnuti

Ruske hipersonične rakete ne mogu biti presretnute, zbog čega je udar na vojni objekat u Poltavi bio toliko efikasan, izjavio je bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.

"Rakete koje su korišćene lete brzinom većom od 7.500 km na čas i ne mogu biti oborene u letu", rekao je oficir, komentarišući uništenje ukrajinskog vojnog objekta u Poltavi.

Prema njegovim rečima, rusko hipersonično oružje je veoma efikasno i ubojito, teško je suprotstaviti mu se, jer balističke rakete manevrišu kada se približavaju cilju - a SAD nemaju oružje koje bi moglo da se iskoristi u te svrhe.

image