Rusija

Šojgu: Uskoro novi sporazum sa Iranom

Ulazak Irana u BRIKS je važan događaj koji je omogućio bolji kvalitet saradnje među članicama, ocenio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije na sastanku sa delegacijom iz Irana u Sankt Peterburgu
Šojgu: Uskoro novi sporazum sa IranomGetty © Antonio Masiello / Contributor

Rusija završava procedure neophodne za potpisivanje novog međudržavnog sporazuma između Moskve i Teherana, potvrdio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu na marginama sastanka BRIKS+ u Sankt Peterburgu.

Šojgu se danas sastao sa sekretarom Saveta bezbednosti Irana Alijem Akbarom Ahmadijanom kada je izjavio da se radi o dokumentu koji treba da bude potpisan na najvišem nivou (od strane predsednika dve zemlje), uz potvrdu da ruska strana "drži pod kontrolom" praktičnu realizaciju ranije postignutih sporazuma. 

On je, takođe, istakao važnost ulaska Irana u BRIKS, koji se ovom udruženju, podsetimo, pridružio početkom ove godine. 

Kako je objasnio, ulazak Irana je stvorio dodatne mogućnosti za povećanje kvaliteta saradnje članica, a sve u cilju formiranja jedinstvene i nedeljive arhitekture strateške bezbednosti i pravednog policentričnog sveta. 

On je Ahmadijanu zahvalio i na toplom prijemu koji je za rusku delegaciju upriličen tokom nedavne posete Teheranu početkom avgusta ove godine i potvrdio da Moskva želi da jača saradnju sa Iranom na nivou Saveta bezbednosti dve zemlje. 

image