Rusija

Vovan i Leksus nasamarili poljskog ministra: Varšava ne želi da pomogne Kijevu

Ministar spoljnih poslova Poljske je tvrdio da je nemoguće da se poljski vojnici nalaze na frontu u Ukrajini
Vovan i Leksus nasamarili poljskog ministra: Varšava ne želi da pomogne Kijevuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Poznati ruski prankeri Vovan i Leksus ponovo su nadmudrili još jednog političara u telefonskom razgovoru, ovoga puta ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Sikorskog. Oni su se, kao i u ranijim situacijama, predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Peter Porošenko. 

"Sa Radoslavom Sikorskim smo razgovarali u ime starog poznanika Petra Porošenka koji je poznat po svojim antiruskim izjavama. Ministar je bio veoma otvoren", napomenule su ruske šaljivdžije.

Na njihovo pitanje kako Poljska može da pomogne Ukrajini kao i da li su spremni (u ime Porošenka) da pomognu oko regrutacije poljskih građana, Sikorski je rekao da u ovoj fazi Varšava nema želju da brani Kijev.

"Sve će se promeniti ako front počne da se urušava, sve može da se promeni, ali u ovom trenutku (Varšava) nema želju da to uradi", rekao je on.

Sikorski je istakao mogućnost obuke ukrajinskih vojnika u Poljskoj i ne isključuje u potpunosti ideju o slanju trupa trupa u Ukrajinu.

"Nadamo se da možemo da pripremimo nekoliko brigada za vas ove ili sledeće godine, ali poljski vojnici u Ukrajini - to nije moguće", dodao je.

Govoreći o ishodu rata, Sikorski je rekao da će Rusija svakako zauzeti Odesu ili će to pitanje biti obuhvaćeno mirovnim sporazumom. 

Istovremeno, Sikorski smatra da je neophodno blefirati i javno podržati Makrona kako bi se, kako je rekao, Putin zabrinuo.

"Znate, mi sada razgovaramo o tome da li da oborimo ruske krstareće rakete iznad Ukrajine ali bez ulaska na vašu teritoriju. I u ovoj fazi to je veoma, veoma kontroverzno, a i nema saglasnosti o tome da bismo ušli u rat", dodao je ministar misleći da razgovara sa Porošenkom.

Na pitanje o pristupanju Ukrajine EU, šef poljskog ministarstva spoljnih poslova je direktno odgovorio da bi taj proces mogao da potraje deceniju, pogotovo jer Evropljanima nije isplativo da prihvate zemlju sa "konkurentnom poljoprivredom i velikom populacijom".

image