Rusija

Putin sa iranskim zvaničnikom: Novog predsednika Irana očekujemo na samitu BRIKS-a u Kazanju

Ruski lider najavio je da će u Kazanju biti potpisan novi veliki međudržavni ugovor koji treba da označi uspon rusko-iranskih odnosa na nivo strateškog partnerstva
Putin sa iranskim zvaničnikom: Novog predsednika Irana očekujemo na samitu BRIKS-a u Kazanju© Kremlin.ru/Фото: Кристина Кормилицына, МИА «Россия сегодня»

Prijateljski odnosi Rusije i Irana poslednjih godina dobili su novu dinamiku, i mi cenimo što je saradnja sa Moskvom i dalje jedan od prioriteta Teherana, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa sekretarom Višeg saveta za nacionalnu bezbednost Irana Alijem Ahmadijanom, prenosi Kremlj.

"Cenimo što saradnja sa Rusijom ostaje prioritet i za tim novog predsednika, gospodina Masuda Pezeškijana. Očekujemo ga u Kazanju u periodu od 22. do 24. oktobra na samitu BRIKS-a. Mislim da ćemo naći vreme i za odvojeni bilateralni razgovor", rekao je Putin, nakon čega je najavio da će na predstojećem samitu biti potpisan i "novi veliki međudržavni ugovor koji treba da ovekoveči uspon rusko-iranskih odnosa na nivo strateškog partnerstva". 

Predsednik Rusije je dalje naveo da je, uprkos prošlogodišnjem padu zajedničke trgovine, ove godine registrovan porast od 10 odsto, ali, kako kaže, jedan od najbitnijih projekata za saradnju sa Nju Delhijem je koridor "Sever-Jug"

"Mnogo puta smo se vraćali na tu temu i stalno se bavimo njome. Još jednom potvrđujem da sam zainteresovan za realizaciju ovog velikog projekta", izjavio je Putin.

"Imamo i mnogo drugih tema koje su svakako zanimljive i važne – i za Iran i za Rusiju. Želeo bih još jednom da potvrdim da smo se čvrsto odlučili da razvijamo (saradnju) u svim ovim pravcima", dodao je zatim ruski lider.

Indijski zvaničnik je sa svoje strane potvrdio da nije bilo nikakvih izmena u stavu Teherana prema Moskvi nakon tragične pogibije bivšeg predsednika Ebrahima Raisija. 

image