Rusija

Ukrajina se diči ubijanjem ruskih novinara: Korobov preživeo napad, teško ranjen

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine se pohvalila da je "slomila lobanju" i ubila ruskog ratnog dopisnika, mada je kasnije potvrđeno da je Aleksandar Korobov "samo" ranjen i da je u bolnici
Ukrajina se diči ubijanjem ruskih novinara: Korobov preživeo napad, teško ranjenGetty © Sergii Kharchenko/NurPhoto

Ruski ratni izveštač Aleksandar Korobov hospitalizovan je nakon što su ga ukrajinske snage napale i ranile, potvrdila je lokalna državna televizijska i radiodifuzna kompanija "Belgorod".

Naime, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine se pohvalila da je "slomila lobanju" i ubila ruskog novinara. Čak je podelila snimak od 30-ak sekundi na kome nepoznato lice, za koga tvrde da je Korobov, hoda ulicom.

U istom videu ta osoba nešto kasnije leži na zemlji, ali je snimak zamagljen. RT nije mogao nezavisno da proveri video.

Ukrajinska služba se evidentno diči time što su njeni agenti "ubili" ruskog novinara u Belgorodu. Međutim, rukovodilac lokalne televizije "Belgorod" Nadežda Vlasova je demantovala tvrdnje Kijeva da je Korobov ubijen navodeći da je ranjen i da se trenutno nalazi u bolnici.

Ukrajinskoj službi je smetalo to što je Korobov, kako se navodi u saopštenju,  "plasirao lažne izveštaje o ratu i lično učestvovao u teškim ratnim zločinima protiv Ukrajine".

Saopštenje Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine nije prošlo bez pretnji: "Svaki ratni zločin biti praćen pravednom odmazdom".

Korobov je često izveštavao o ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti i borbama u Donbasu za TV kanal "Rusija 1", "Zvezdu" i rusko Ministarstvo odbrane.

Do sada je ubijeno već nekoliko ruskih novinara koji su izveštavali o situaciji u zoni Specijalne vojne operacije, što je navelo Moskvu da optuži kijevske snage da namerno napadaju medije.

Nedavno su Oružane snage Ukrajine dronom napale na automobil novinara Jevgenija Podubnog u Kurskoj oblasti koji je teško ranjen.

image