Rusija

Prošli smo kroz pakao: Dramatična ispovest ruskih vojnika koji su preživeli torturu Ukrajinaca

Ruski vojnici kažu da su ih Ukrajinci mučili i terali da lažu u propagandne svrhe koje bi dodatno pojačale antirusku atmosferu u Evropi
Prošli smo kroz pakao: Dramatična ispovest ruskih vojnika koji su preživeli torturu UkrajinacaAP © Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruski vojnici koji su oslobođeni tokom poslednje razmene zarobljenika između Moskve i Kijeva otkrili su detalje torture koju su preživeli dok su bili u zatočeništvu. Oni su za RT izjavili da su bili mučeni i prebijani tokom ispitivanja, a pojedini tučeni do smrti.

Ruska vojska izdala je saopštenje u kome se navodi da je "biti zarobljenik u Ukrajini predstavljalo smrtnu opasnost", a u prilog tome govore i potresne ispovesti ruskih boraca, od kojih su većina poreklom iz Donjecke i Luganske Narodne Republike.

"Ta tri meseca bila su pravi pakao. Ne želim da iko drugi prođe kroz to", izjavio je jedan od pripadnika vojnih snaga nakon što su on i njegove kolege prebačene u Moskovsku oblast na lečenje.

Drugi je otkrio da su ih Ukrajinci terali da hodaju po 16 sati dnevno po hladnoći, dok su na sebi nosili samo košulje, tanke pantalone i papuče. Tukli su ih bez razloga, zbog "bilo čega što smatraju pogrešnim".

Kažu da su zatvorenici bili primorani da uče ukrajinske pesme i himne i da im nije bilo dozvoljeno da jedu dok ne pristanu da pevaju.

Vojnik koji se sada oporavlja u Donjeckoj Narodnoj Republici kazao je za RT da su ukrajinske trupe opkolile njegovu jedinicu kada su bili stacionirani u blizini Harkova. Pojedini zatvorenici proveli su više od mesec dana u podrumu u Kijevu, a nemilosrdni tamničari tukli su ih čizmama po golim tabanima.

"Službenici su nas tukli na ispitivanjima i to samo zato što im se tako dopadalo. Posebno jako sam pretučen kada su me pitali čiji je Donjeck, a ja sam odgovorio da je, naravno, ruski."

Tvrde da su ih terali da lažu kako bi njihove izjave mogle da budu iskorišćene u propagandne svrhe koje bi dodatno pojačale antirusku atmosferu u Evropi.

"Rekli su nam da moramo da kažemo da smo mladi studenti odvedeni na front, ali mi smo bili dobrovoljci. Otišli ​​smo da branimo svoju domovinu", objasnio je jedan od zarobljenika.

Drugi je ispričao da su bili upozoreni da timu Crvenog krsta ne govore o zlostavljanju kojem su bili izloženi. Organizacija je u to vreme vršila inspekciju pritvorskog centra u gradu Poltavi na istoku Ukrajine.

"Bilo je nemoguće razgovarati jer su Ukrajinci sedeli iza zida i mogli su sve da čuju. A pre toga nam je rečeno da ne pričamo mnogo kako za to ne bismo platili", naveo je on.

Na fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije vide se vojnici ubrzo nakon razmene, oduševljeni što se konačno vraćaju kući. Neki od njih su dizali pesnice u vazduh i uzvikivali "Slava Rusiji!".

"Već se osećam bolje, kako psihički, tako i fizički. Cela porodica me čeka kod kuće, majka, brat, žena i deca. Ne mogu opisati koliko sam sada srećan", poručio je jedan od spasenih Rusa.

image
VV inauguration
banner