Svet

Ukajina se rešava još jednog "heroja": Predaje ga u razmeni zarobljenika

Šef ukrajinskog proizvođača avionskih motora i nosilac ordena Heroja Ukrajine Vjačeslav Boguslaev može biti predat Rusiji u zamenu za zarobljene vojnike
Ukajina se rešava još jednog "heroja": Predaje ga u razmeni zarobljenika© Foto Global Look Press/Ukraine Presidential Press Service/Keystone Press Agency

Šef prestižnog ukrajinskog proizvođača avionskih motora Motor Zih mogao bi da bude predat Rusiji pri razmeni zarobljenika nakon što je optužen za izdaju, izjavio je savetnik predsednika Vladimira Zelenskog za lokalne medije Mihail Podoljak.

Kijevski sud juče je odredio Vjačeslavu Boguslaevu pritvor usled tvrdnji ukrajinske bezbednosne agencije (SBU) da je osamdesettrogodišnji inženjer prodavao rezervne delove i motore ruskim proizvođačima helikoptera.

"Iskoristićemo svaku priliku, svakog pojedinca... da povratimo naše ljude," izjavio je Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, nazvavši Boguslaeva "lažnim" Ukrajincem.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov danas je odgovorio na Podoljakovu izjavu, navodeći da se kabinet ruskog predsednika trenutno ne bavi nikakvom razmenom talaca, "kao ni, koliko nam je poznato, gospodin Podoljak."

Savetnik ukrajinskog predsednika je u novom intervjuu izjavio da je kabinet Zelenskog "apsolutno pozitivno" reagovao na hapšenje Boguslaeva, i dodao da se nada da će biti još mnogih sličnih hapšenja.

"Imamo mnogo građana poput njega. Tokom proteklih 30 godina, oni su gradili karijere i služili ruskim političkim i ekonomskim interesima. Ovde su nagrađivani titulama poput Heroja Ukrajine i uživali zaštitu pokrovitelja na različitim nivoima," izjavio je Podoljak.

Boguslaev se nalazio na čelu Motor Zih od 1991. godine. On je služio kao narodni poslanik tokom nekoliko mandata, i služio kao savetnik na različitim pozicijama bivšim ukrajinskim predsednicima. Boguslaev je 2000. godine bio je odlikovan ordenom Heroja Ukrajine, najvišim počasnim zvanjem u ovoj zemlji.

Podoljak je Boguslaeva nazvao "crvenim direktorom", kako su prethodno nazivani direktori koji su privatizovali svoje fabrike tokom raspada SSSR. Vladimir Zelenski je prošle godine naredio da se Motor Zih nacionalizuje usled spora sa kineskim investitorima oko vlasništva kompanije.

Savetnik Zelenskog navodi da je "trećina političke klase" u Ukrajini pro-ruski orijentisana na jedan ili drugi način.

"Vreme post-sovjetskih ikona je gotovo" izjavio je Podoljak uz nade da će i drugi 'crveni direktori' koji se nisu opredelili za jednu stranu odgovarati za svoje postupke. "Verujem da je potrebno doneti konačno rešenje po tom pitanju," dodao je on.

Ukrajinske vlasti osudile su Boguslaeva za izdaju, za šta minimalna kazna predstavlja deset godina u zatvoru. Prvo saslušanje Boguslaeva nije bilo javno. Pored njega, uhapšen je još jedan zvaničnik kompanije Motor Zih, Oleg Dzujba.

image