Rusija

Moskva i Kijev održale prvu razmenu zarobljenika u novembru

Rusiji je vraćeno još 107 pripadnika vojnih snaga, poručili su iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije
Moskva i Kijev održale prvu razmenu zarobljenika u novembruwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je danas izvršena razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine i da je Moskvi vraćeno 107 pripadnika ruskih snaga.

U saopštenju se navodi da je zarobljenicima pretila smrtna kazna, a obe strane dobile su nazad isti broj svojih pristalica.

"Trećeg novembra, kao rezultat pregovara sa teritorijama koje se nalaze pod kontrolom kijevskog režima, vraćeno je 107 ruskih vojnika, kojima je u zatočeništvu pretila smrtna opasnost", govori se u zvaničnom saopštenju ministarstva na Telegramu.

Oslobođeni pripadnici ruske vojske biće prevezeni u Moskvu gde će im biti ukazana sva neophodna medicinska pomoć, uključujući i psihološku.

Šef Donjecke narodne republike Denis Pušilin najavio je ranije današnju razmenu zarobljenika na svom Telegramu.

"Od ukupnog broja oslobođenih, njih 65 će biti iz Donjecke i Luganske narodne republike", precizirao je Pušilin.

Prethodna razmena zarobljenika održana je krajem prošlog meseca, 29. oktobra, po formuli 50 prema 50. Svega tri dana pre toga, 26. oktobra, održana je još jedna razmena, kada je svakoj strani vraćeno po 10 pripadnika vojnih snaga.

Sredinom oktobra, Kijev i Moskva trebalo je da razmene zarobljenike po principu 110 prema 110. Međutim, dve žene odbile su da se vrate u Ukrajinu i odlučile su da ostanu u Rusiji, pa je Moskva Kijevu predala samo 108 osoba. 

image