Svet

Bi-Bi-Si objavio lažnu priču o navodnom ruskom zločinu

Britanski medij optužio Rusiju za uništavanje vodovodne cevi u Nikolajevu, a kao dokaze ponudio fotografije na kojima se "možda" vide oštećenja
Bi-Bi-Si objavio lažnu priču o navodnom ruskom zločinuGettyimages.ru © Dan Kitwood / Staff

Britanski javni servis nedavno je objavio izveštaj iz Nikolajeva u kom se navodi da su meštani tog ukrajinskog grada šest meseci bili bez čiste vode usled napada na vodovodne cevi za koje je optužio ruske snage.

Rusija je, navodno, htela da lokalnom stanovništvu uskrati snabdevanje vodom, ali Bi-Bi-Si taj akt nije nazvao ratnim zločinom, već je naveo da uništavanje resursa koji su od najvećeg značaja za ljudski život predstavlja "kršenje međunarodnog prava".

Iako je, na prvi pogled, takva formulacija neobična, ubrzo je sve postalo jasno. Glavni momenat u argumentaciji Bi-Bi-Sija bile su dve odvojene tačke na istoj cevi koje su oštećene na način koji liči na sabotažu. Uz te navode, objavljene su i "ekskluzivne" fotografije koje su novinaru Bi-Bi-Sija dale neidentifikovane osobe dok je bio u poseti Nikolajevu, piše Feliks Lišvic za RT.

Na drugim fotografijama blizu samih cevi, navodno mogu da se vide "okupacione ruske snage koje namerno prekidaju dotok vode".

Istovremeno, u opisu samih fotografija, Bi-Bi-Si navodi sledeće: "Čini se da je na fotografiji prikazana šteta koja je načinjena cevovodu." Ispod druge piše da su "vodovodne cevi izgleda oštećene i na drugom mestu".

Pored toga, sam kvalitet zamagljenih fotografija mogao bi da ukaže na to da one zapravo i nisu novijeg datuma.

Kada bi se takvom dvosmislenošću poslužio advokat-tužilac, slučaj bi momentalno bio odbačen na bilo kom sudu Ujedinjenog Kraljevstva. A kada bi medij koji nije "mejnstrim", poput britanskog javnog servisa, napisao nešto slično, kroz nekoliko minuta bi se našao na udaru tima EU za rat protiv dezinformacija, navodi autor.

"Ili je na fotografijama prikazano oštećenje, namerno ili neko drugo, ili nije", piše Lišvic.

Da bi potvrdio svoju teoriju iz naslova o namernom ruskom uništavanju vodovodnih cevi, Bi-Bi-Si je u analizu uključio i stručnjake za bezbednost.

Kris Bob Smit, "stručnjak koji služio u britanskoj vojsci više od 20 godina", odbacio je bilo kakve navode o tome da su cevi uništene paljbom iz tenkova ili "nasumičnim grantiranjem", već tvrdi da je reč o "namernom postavljanju eksploziva" direktno ispod ili evenutalno iznad cevi, na najranjivijoj tački.

U članku nedostaje činjenica da je Bob Smit karijeru konsultanta za bezbednost započeo 2000. godine kada se obratio, nikom drugom, do Bi-Bi-Siju. On, takođe, radi i kao istražitelj za agenciju "Forenzička arhitektura" koja je odigrala važnu ulogu u širenju i legitimisanju lažne ratne propagande povezane sa krizom u Siriji. 

Ipak, njegov ne tako nepristrasan stav, potvrdio je i Majk Vilan, takođe, stručnjak za bezbednost koji je služio u britanskoj vojsci više od 20 godina. On je saglasan sa ocenom da je oštećenje na gasovodu izazvano eksplozivom.

Međutim, Lišvic ukazuje na činjenicu da bi Vilanov posao, koji nije naveden, mogao da predstavlja sukob interesa i veći nego u slučaju Kob Smita. Vilan radi kao "savetnik za međunarodnu bezbednost" za "Operejtors serkl", agenciju koja povezuje penzionisane vojne veterane sa kompanijama koje traže plaćenike. 

Stranica ovog sajta ukazuje na to da je zapadni "proksi" rat u Ukrajini, u velikoj meri, žarište za regrutovanje, te da donosi velike zarade kompaniji, navodi autor.

Možda ne bi bilo tako pametno odbaciti stav stručnjaka Kob Smita i Vilana. Ako su njihove tvrdnje o eksplozivu koji je razneo cev tačne, to znači da su fotografije Bi-Bi-Sija na kojoj su prikazani tenkovi - potpuno nebitne jer oni nisu korišćeni u ovom slučaju, ističe Lišvic.

"Ali opet, zbog čega onda Rusi nisu upotrebili tenkove ako su želeli da unište cevovode kad su se već nalazili tako blizu?", pita autor.

Jedan od korisnika Telegrama locirao je mesto na kom je, navodno, naneta šteta. On je pronašao arhivske satelitske snimke koji su stari nekoliko godina. Slično "oštećenje" prisutno je u svakom kadru. Drugim rečima, oštećenja su mnogo ranijeg datuma.

Ipak, zašto dozvoliti da činjenice stanu na put dobroj priči? Šokantni naslovi i tvrdnje o velikim ruskim zverstvima donose "klikove" i privlače gledaoce, pa veoma efikasno služe interesima britanske države, koja tvrdi da Kijevu šalje oružje, ne u službi beskonačnog produžavanja brutalnog sukoba preko posrednika, već da bi spasila Ukrajinu i Ukrajince od "genocida", piše Lišvic.

Ironično je i razočaravjuće za britanski javni servis da ovako značajnu "ekskluzivu" ipak nije preneo nijedan zapadni medij. To bi mogao da bude pokazatelj da se u ovoj fazi senzacionalne priče o ratnim zločinima u režiji Kremlja objavljuju tako redovno da medijske organizacije jednostavno ne mogu sve da isprate, dodaje on.

"U stvari, pošto je neutemeljeni izveštaj Bi-Bi-Sija objavljen pre nedelju dana, zakasnili smo na sledeću lavinu laži, bilo medija pod kontrolom vlade ili slobodne štampe", zaključuje Lišvic.

image