Rusija

Putin predložio podizanje borbene gotovosti i najavio modernizaciju ruske vojske

Kako je dodao, Oružane snage treba da se popunjavaju dobro obučenim i pripremljenim vojnicima, a to uključuje i nove vojne oblasti
Putin predložio podizanje borbene gotovosti i najavio modernizaciju ruske vojskeGetty © Chesnot

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak o razvoju Oružanih snaga i je predložio da se razmotri jačanje i podizanje borbene gotovosti vojske.

"Razgovaraćemo o pitanjima povezanim sa jačanjem i podizanjem borbene gotovosti Oružanih snaga a sutra ćemo nastaviti rad u jedno od odbrambenih preduzeća u Sankt Peterburgu", poručio je predsednik Rusije.

Putin je naglasio da Rusija posvećuje veliku pažnju jačanju vojske i flote i dodao da se realizuje program njihove sveobuhvatne modernizacije.

Oružane snage Rusije će dobiti ne pojedinačne, već serijske modele savremenog naoružanja, najavio je Putin.

"Vojska više neće dobijati pojedinačne, već serijske uzorke savremenog visokopreciznog naoružanja i oklopnih vozila, avijacije, sistema za otkrivanje neprijatelja i protivartiljerijskih sistema, sistema kontrole i komunikacije", rekao je Putin na sastanku o razvoju ruske vojske u uslovima SVO.

On je istakao da će oružane snage Ruske Federacije dobiti različite modele dronova, od strateških i teških, do malih i ultra-malih, prenose RIA Novosti.

Predsednik Rusije je napomenuo da su za efikasno korišćenje novog naoružanja potrebne visokokvalifikovane trupe i posade.

Dodao je da problem popunjavanja Oružanih snaga pripremljenim i obučenim kadrovima Ministarstvo odbrane treba da rešava uz tesnu saradnju s regionalnim, a što podrazumeva korišćenje svih raspoloživih resursa, uključujući savremene kapacitete za obuku vojnih univerziteta, obrazovno-metodoloških centara i poligona.

Napomenuo je da Rusija obraća veliku pažnju na jačanje vojske i mornarice, i da se sprovodi program njihove sveobuhvatne modernizacije.

"Želeo bih da istaknem da veliku pažnju poklanjamo unapređivanju opreme vojske i mornarice. Reč je kako o modernizaciji i poboljšanju taktičko-tehničkih karakteristika naoružanja i opreme u službi, tako i o izgledima za razvoj novih visokotehnoloških modela, uzimajući u obzir iskustva koje su naše trupe stekle tokom Specijalne vojne operacije... Mi sprovodimo program sveobuhvatne modernizacije vojske i mornarice", rekao je ruski lider.

image