Rusija

Medvedev: Mi ne možemo kao Tramp i Haris da praznoslovimo, našu politiku ne čine slogani

Američka retorika ne bi prošla u Rusiji, naš narod bi nas izviždao kad bi čuo prazna obećanja, kaže bivši predsednik Rusije
Medvedev: Mi ne možemo kao Tramp i Haris da praznoslovimo, našu politiku ne čine sloganiGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Retorika američkih političara, i potpredsednice SAD Kamale Haris, i bivšeg predsednika Donalda Trampa, ne bi prošla u Rusiji, oni se bave praznoslovljem i samo koriste puste fraze, rekao je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na partijskom sastanku Jedinstvene Rusije.

"Jasno je da smo svi mi ruski političari i da imamo određeni politički mentalitet. Ako počnemo da se ponašamo kao Tramp ili ova Kamala Haris, nećemo postići nikakav uspeh. Ja sad čak ne govorim o tome da su oni naši protivnici ili da nam nisu simpatični. Ne, ne radi se o tome", rekao je Medvedev.

"Pogledajte kako se ponašaju Amerikanci. To (njihova retorika) su, s našeg gledišta, politički slogani, prazne reči: 'Mi ćemo ovo', 'Evo ja ću, uradiću', 'to ćemo postići'. I to je sve. Aplauz (za njih)... Ali to kod nas ne prolazi. Izađite s takvim rečima u narod - odmah će vas izviždati i reći: 'Gde ti nastupaš? Reci nam istinu, šta se može, šta ne može, ne obećavajte previše'", objasnio je bivši predsednik Rusije.

Medvedev je istakao da je Specijalna vojna operacija do sada najveće iskušenje za Rusiju, koje je ipak uspelo da oko njenog predsednika Vladimira Putina objedini celu zemlju.

"Ovo je prilika da se ujedinimo, da pokažemo, koliko god to pafosno zvučalo, da mi svi volimo našu zemlju i da se trudimo da uradimo sve kako bismo pobedili. U ovakvoj situaciji postoji čak određeni opštedržavni konsenzus", izjavio je on.

Podsetio je na svoju nedavnu objavu na Telegramu kojom je predložio stvaranje otvorene javne baze podataka neprijatelja Rusije, u kojoj bi trebalo da budu navedeni lični podaci ovih neprijatelja. To bi, kako je rekao, trebalo da bude urađeno u "prilično praktične svrhe". 

"Ako ste primetili, nisam rekao da to treba da uradi država. Država ne bi trebalo da se bavi takvim aktivnostima", rekao je, dodajući da, pošto se time aktivno bave neprijatelji Rusije, isto to bi trebalo da učini i Moskva.

"Skrećem vam pažnju da naši protivnici to rade. I koliko god da ih kritikuju, oni to nastavljaju da rade. A mi šta, treba da jednostavno zaboravimo sva njihova imena? Znate, ovo nije situacija kada treba da okrenemo drugi obraz. Ovo je drugačija situacija", objasnio je, uz ocenu da bi takva aktivnost države bila korisna za nju u budućnosti.

"U ljudskoj je prirodi da se neke stvari zaboravljaju. A oni koji sada govore protiv naše zemlje, koji na svim 'raskrsnicama', i političkim i običnim, viču: 'Hajde da ubijamo Ruse', imajući u vidu sve nas... Moramo da očuvamo sećanje na to ko su oni bili i kakvi su to ljudi. Čisto budućnosti radi, ne moramo nužno da ih kaznimo, već da znamo da su se ti pojedinci kompromitovali takvim izjavama, da je najbolje sa njima nemati posla. A neke od njih zaista treba privesti pravdi ili da ih stigne neizbežna kazna, odmazda", zaključio je Medvedev. 

image