Rusija

Volodin upozorio Evropski parlament: "Sarmatu" do Strazbura treba samo tri minuta

Rusija će na potencijalne napade zapadnim oružjem odgovoriti još moćnijim oružjem, upozorio je predsednik Dume
Volodin upozorio Evropski parlament: "Sarmatu" do Strazbura treba samo tri minuta© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Poziv Evropskog parlamenta na udare po teritoriji Rusije vodi ka svetkom ratu uz primenu nuklearnog oružja, rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Nakon što je EP pozvao na ukidanje ograničenja Kijevu za napade na teritoriju Rusije zapadnim oružjem velikog dometa, Volodin je dodao da EP treba da se sam raspusti,

"Treba imati na umu da 'sarmat' do Strazbura stiže za tri minuta i 20 sekundi. Ako se tako nešto desi, Rusija će na potencijalne napade zapadnim oružjem velikog dometa odgovoriti još moćnijim oružjem. Niko ne treba da ima iluzije u vezi s tim. Duma na tome insistira... To na šta poziva Evropski parlament vodi ka svetskom ratu sa primenom nuklearnog oružja", upozorio je predsednik Dume.

"Sarmat" je inače, balistička raketa interkontinentalnog dometa.

Volodin je članove Evropskog parlamenta upitao da li su se konsultovali  sa svojim biračima pre donošenja ove odluke, kao i da li građani evropskih zemalja žele da rat dođe na njihov prag.

"Ono na šta Evropski parlament poziva dovodi do svetskog rata upotrebom nuklearnog oružja. Pre donošenja takve odluke bilo je potrebno prisetiti se lekcija iz Drugog svetskog rata. Tada je 27 miliona sovjetskih građana poginulo u borbi protiv fašizma. Naša zemlja je oslobodila vas i celu Evropu. Zapamtite ovo. Ne zaboravite", rekao je Volodin.

Poslanici Evropskog parlamenta, na plenarnoj sednici u Strazburu u četvrtak, velikom većinom su usvojili rezoluciju o Ukrajini kojom se pozivaju zemlje EU da odmah ukinu sva ograničenja na napade Kijeva duboko na rusku teritoriju.

Rezolucije EP o pitanjima spoljne politike imaju savetodavni karakter i nisu obavezujuće za institucije EU ili države članice EU.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da predstavnici zemalja NATO-a moraju da shvate "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve duboko u teritoriji Rusije pomoću raketnih sistema predatih Oružanim snagama Ukrajine.

Prema njegovim rečima, direktno učešće Zapada u sukobu u Ukrajini značajno će promeniti njegovu suštinu i značiće da su članice Severnoatlantske alijanse – SAD i evropske zemlje – ratuju sa Rusijom. Moskva će donositi odluke na osnovu pretnji koje se budu pojavljivale pred njom, napomenuo je Putin.

image