Rusija

Zaharova: Zapad ne želi istragu napada na Severni tok, svi naši zahtevi su odbijeni

Nemačka još nije obelodanila nikakve pozitivne rezultate istrage, Švajcarska istragu čak nije ni pokrenula, dok su je Danska i Švedska, u čijim se ekskluzivnim zonama napad dogodio, brzo zatvorile, podseća Marija Zaharova
Zaharova: Zapad ne želi istragu napada na Severni tok, svi naši zahtevi su odbijeniGetty © Anadolu / Contributor

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila je danas da je Ruska Federacija zvanično uputila Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Švajcarskoj pismeno obaveštenje i zahteve u vezi sa istragom napada na Severni tok, uz komentar da će slični zahtevi biti poslati i drugim zemljama koje mogu biti umešane u napad, budući da istraga još nije završena i da ona, kako kaže, ni ne interesuje Zapad. 

"Zapad nije zainteresovan da sprovede efikasnu istragu terorističkog napada, uprkos ogromnoj šteti koju je eksplozija gasovoda nanela evropskoj ekonomiji i životnoj sredini", rekla je Zaharova za RIA Novosti, podsetivši da je ruska strana i ranije slala zahteve evropskim državama da joj pomognu u istrazi, na šta još nije dobila potvrdan odgovor.

"Svi ovi zahtevi su odbijeni pod lažnim izgovorima ili bez obrazloženja. Ovakvo ponašanje svakako je u suprotnosti sa međunarodnim pravnim obavezama ovih država", objašnjava ona.

Portparolka upozorava da će kroz pola godine, ukoliko ovi zahtevi Ruske Federacije ne budu ispunjeni, njih početi da razmatra Međunarodni sud Ujedinjenih nacija, čije se odluke moraju bez pogovora izvršavati.

Ističe i da Nemačka u kojoj se nalaze krajnje tačke oba gasovoda - i Severnog toka 1 i Severnog toka 2 - još nije obelodanila nikakve pozitivne rezultate istrage, dok, podseća, premijer Poljske Donald Tusk u isto vreme poručuje da svi koji su zainteresovani za razvoj istrage "treba da ćute".

"Štaviše, nalozi za hapšenje koje je nedavno raspisao Berlin, prema njemu, nisu izvršeni, pa je kao rezultat toga, najmanje jedan osumnjičeni koji se nalazio u Poljskoj, prema poljskom tužilaštvu, uspeo da se sakrije na teritoriji Ukrajine", podseća Zaharova. 

Ona dodaje da Švajcarska, u kojoj je registrovana kompanija "Nord Stream AG",operater gasovoda, nije čak ni pokušala da sprovede istragu. 

"Obalske države Danska i Švedska, u čijim su ekskluzivnim ekonomskim zonama registrovane eksplozije, brzo su zatvorile istrage bez objavljivanja rezultata. Prema njihovom saopštenju, rezultati istrage predati su Nemačkoj", rekla je Zaharova.

Eksplozija na gasovodu Severni tok dogodila se 26. septembra 2022. godine. 

Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile da je u pitanju ciljana sabotaža, a takvog stava drži se i Rusija.

Kako se procenjuje šteta je bez presedana i ne zna se koji će vremenski okvir biti potreban za njegovu popravku.

image