Rusija

Zaharova: Zapad je uzurpirao pravo na istinu, zabranjuje pristup informacijama koje mu se ne sviđaju

Povodom nedavnih sankcija ruskim medijima i Međunarodnog dana prava javnosti da zna, iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije poručuju da su napadi na ruske medije i njihove novinare nepoštovanje ljudskog dostojanstva iza kojeg se krije rusofobna politika
Zaharova: Zapad je uzurpirao pravo na istinu, zabranjuje pristup informacijama koje mu se ne sviđajuGetty © Anadolu / Contributor

Nedavne sankcije Vašingtona protiv ruskih medija od 4. i 13. septembra su pokazale da su SAD objavile rat slobodi govora, restrikcije koje su uvedene su bez presedana, poručila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, dodajući da cenzura koju sprovodi kolektivni Zapad i njegova netrpeljivost prema drugačijem mišljenju krši osnovno pravo svakog čoveka da slobodno pretražuje, dobija i širi informacije. 

"Potpuna kontrola nad informacijama i medijima na Zapadu počela je da poprima još sofisticiraniji oblik. Krijući se iza izmišljenih izgovora, SAD su napale kako medije tako i direktno profesionalce koji rade u medijima, novinare čija je lična bezbednost ugrožena. Ovakve postupke američke administracije smatramo napadom na samu profesiju novinara, kao i pojavom nepoštovanja ljudskog dostojanstva", rekla je Zaharova.

Ona je istakla da je postalo jasno da se ispod američke agresije prema ruskim medijima krije "rusofobna politika sa izraženom nacionalističkom komponentom".  

"Sve ovo pokazuje pravo lice vladajućih zapadnih režima, koji pokušavaju da uzurpiraju pravo na istinu i svetskoj zajednici uskrate slobodan pristup informacijama", poručuje portparolka.

Ona dodaje da su sankcije još jednom pokazale da više ne funkcionišu ni različite međunarodne organizacije i pravne strukture koje bi trebalo da čuvaju slobodu govora i pluralizam mišljenja, a čiji je to zadatak.

"Kao i u mnogim drugim slučajevima oni još jednom pokazuju svoju nefunkcionalnost, potpuni gubitak samostalnosti", kaže Zaharova.

Stoga, zaključuje, nema povoda da se danas slavi Međunarodni dan prava javnosti da zna, koji je UNESKO proglasio za praznik 2015. godine. 

image