Rusija

Šef DHP: Ukrajinski vojnici u Ugledaru se masovno predaju, ruska vojska ostvaruje sjajne rezultate

Kako navodi, najveći problem u oslobađanju Ugledara leži u činjenici da se ovaj gradić nalazi na uzvišenju i da ima mnogo solitera i višespratnica, na kojima je neprijatelj od 2014. godine gradio utvrđenja
Šef DHP: Ukrajinski vojnici u Ugledaru se masovno predaju, ruska vojska ostvaruje sjajne rezultateGetty © Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency

Ukrajinska trupe, koje je komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila u Ugledar kao pojačanje, masovno se predaje ruskoj vojsci, izjavio je za TV kanal Rusija 24 šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, uprkos ozbiljnim uspesima ruske vojske na ugledarskom pravcu, neprijatelj tamo "i dalje pruža otpor". Verovatno je u tu svrhu komanda ukrajinske vojske odlučila da na područje Ugledara prebaci neobučene Ukrajince, koji se, međutim, sada predaju.

"Ona pojačanja koja je neprijatelj ipak uspeo da prebaci sastoje se od nespremnih, nedavno mobilisanih (vojnika), a vidimo da se oni hvataju na ulicama u ostatku Ukrajine, uglavnom se predaju", rekao je Pušilin.

Ruska vojska, zauzvrat, svakodnevno poboljšava svoje pozicije na ovom delu fronta.

"Već imamo veoma ozbiljnu pokrivenost Ugledara. Tamo se bori 29. armija. Oni pokazuju sjajne rezultate", dodao je šef DNR.

Kako navodi, najveći problem u oslobađanju Ugledara leži u činjenici da se ovaj gradić nalazi na uzvišenju i da ima mnogo solitera i višespratnica, na kojima je neprijatelj od 2014. godine gradio utvrđenja. To uključuje mitraljeska gnezda na visokim spratovima i u podzemnim prolazima koji se protežu kilometrima.

Međutim, rekao je on, kako ruski borci zauzimaju jedno uporište za drugim, kretanje kroz ove prolaze postaje sve lakše.

O uspesima Oružanih snaga RF danas je u Ugledaru govorio i predsednik Komisije Javne komore RF za pitanja suvereniteta Vladimir Rogov. Kako je za RIA Novosti izjavio Rogov, borbe za oslobođenje Ugledara su se već prenele u centralni deo grada.

"Naši momci su napredovali do centra grada. Žestoke borbe se nastavljaju, naše jurišne trupe su već u centralnom delu", dodao je on.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine imaju samo "mali koridor koji vodi van grada kroz koji se vrši i evakuacija i dostava oklopnih vozila", a ovaj koridor se već nalazi u sivoj zoni, odnosno pod unakrsnom vatrom ruske vojske.

image