Rusija

Peskov: Ništa od primirja za Novu godinu i Božić, "patriot" će biti legitimna meta za nas

Portparol Kremlja rekao da nema najava kratkoročnih primirja, kao i da će sistemi "patriot" biti legitimna meta za ruske snage ako budu isporučeni Ukrajini
Peskov: Ništa od primirja za Novu godinu i Božić, "patriot" će biti legitimna meta za naswww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da iz Kijeva nisu stigli nikakvi predlozi za novogodišnje primirje, prenose "RIA Novosti".

"Ne, nije bilo predloga ni od koga. I takva tema nije na dnevnom redu", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li ruske vlasti razmatraju novogodišnje ili božićno primirje.

"Patriot" će biti legitimna meta ruskih snaga

Peskov je potvrdio da će sistemi "patriot" postati legitimna meta ako budu isporučeni Ukrajini i pozvao da se sačeka zvanična informacija o isporuci tih PVO sistema Ukrajini.

"Ne bih to još komentarisao, jer sve su to medijska nagađanja, a u ovo naše vreme sve je nepopuzdano. Zato ćemo sačekati zvanične informacije", poručio je Peskov.

Prisajedinjenje Černigova i Odese Rusiji zavisiće od izbora građana

Peskov je dodao da će pitanje mogućnosti prisajedinjenja Černigova i Odese Ruskoj Federaciji zavisiti od izbora građana, kao i da je prioritet zaštiti narod Donbasa.

"Sve zavisi od izbora građana, od odluke ljudi. Primarni zadatak je zaštita ljudi u LNR i DNR. Vidimo da je situacija teška u Donjecku, tako da se vojska pre svega fokusira na to. Specijalna vojna operacija se nastavlja", poručio je Peskov.

Ranije je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin u intervjuu za "RIA Novosti" rekao da treba osloboditi ruske gradove, Černihiv i Odesu.

Odgovor na gornju granicu cene ruske nafte

Ruski zvaničnik rekao je da ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina o protivljenju odluci o ograničavanju cene nafte iz Rusije biće naknadno objavljen.

"Čim uredba bude gotova, objavićemo je", naglasio je Peskov.

Putin je ranije izjavio da bi uskoro trebalo da bude "izdat dekret koji sadrži konkretne korake kao odgovor na uvođenje gornje granice cena ruske nafte".

"Vedomosti" su, pozivajući se na izvor upoznat sa tekstom dokumenta, izvestile da je dekret generalno usaglašen.

image