Rusija

Peskov: Vučić nije tražio pomoć od Putina za smirivanje tenzija na KiM

Rusija spremna da pomogne i želi da se tenzije na Kosovu i Metohiji ublaže što pre,
Peskov: Vučić nije tražio pomoć od Putina za smirivanje tenzija na KiMwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije tražio od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina pomoć u smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji.

"Vučić nije pitao Putina za pomoć u smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji, ali zna se da mi držimo do naših bratskih odnosa sa Srbima i da želimo da se tenzije na KiM smire što pre", precizirao je Peskov.  

Prema njegovim rečima, za Rusiju je najvažnije da se kosovskim Srbama obezbede i garantuju sva prava kao i da se dogovor postigne mirnim putem.

"Mi se bezuslovno zalažemo za to da sva prava kosovskih Srba budu apsolutno obezbeđena i da se ispune sve obaveze koje su u skladu sa potpisanim dokumentima koja se tiču Kosova i Metohije. Za nas je najvažnije da se osiguraju interesi Srba i, naravno, da sve strane ulože napore kako bi se trenutna situacija rešila mirno, diplomatskim putem", naglasio je Peskov.

Patrole specijalne policije tzv. Kosova u nedelju su upale na branu Gazivode i zauzele objekat, odakle su skinuli srpske zastave i postavili svoju stražu. Gazovode su glavni izvor vode za taj region i važan izvor energije za taj kraj, a najveći deo jezera nalazi se u opštini Zubin Potok, naseljenoj pretežno srpskim stanovništvom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Albance i Srbe da održe mir na Kosovu i Metohiji, istakavši da kosovski Srbi nisu krivi za trenutni porast tenzija u južnoj srpskoj pokrajini.

Ruski odgovor Zapadu na gornju granicu cene nafte

Odgovor Rusije na odluku Zapada da odredi gornju granicu cene nafte biće završen i ozvaničen predsedničkim dekretom narednih dana, kazao je Peskov odgovarajući na pitanje da li Rusija spremna odgovor Zapadu zbog nafte.

"Podsećam da je u Biškeku predsednik Putin rekao da će to biti odgovarajuća uredba i da ima još nekih aspekata o kojima se razgovara. Narednih dana odluka će biti doneta u formi predsedničkog ukaza", precizirao je Peskov.

Sankcije Zapada koje se tiču cene ruske nafte stupile su na snagu 5. decembra. Evropska unija je zabranila uvoz ruske nafte koja se doprema morem, a zemlje G7, Australija i EU uvele su i ograničenje na cenu nafte na 60 dolara po barelu.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je, komentarišući odluku, rekao da Rusija neće prihvatiti ograničenje cena nafte, čak i ako bi morala da smanji proizvodnju i dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne principe. Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.

Kijev ne šalje zahtev za globalni mirovni samit

Nije poznato da su Sjedinjene Države podstakle Kijev da se uključi u bilo kakve mirovne pregovore, a od njih nije bilo zahteva za razgovor na visokom nivou, izjavio je portparol Kremlja odgovarajući na pitanje da li je bilo zahteva iz SAD ili Nemačke za razgovore sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

"Imali smo razgovor sa kancelarom Šolcom prošle nedelje. Ne znamo da li su Sjedinjene Države nekako podstakle Vladimira Zelenskog da pristane na održavanje globalnog mirovnog samita. Ali za sada nije bilo zahteva za to", odgovorio je Peskov.

On je dodao i da u rasporedu ruskog predsednika Putina nema planiranog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Ne, u planu nema takvog razgovora, jer do sada nije bilo inicijativa sa francuske strane", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućnosti telefonskih razgovora Putina i Makrona koji je nedavno izjavio da održava redovne kontakte sa ruskim predsednikom. 

Informacija o odbijanju indijskog premijera Narendre Modija da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije tačna, pošto takav sastanak nije ni bio planiran pre kraja godine, objasnio je Peskov.

Krajem prošle nedelje "Blumberg" je objavio da je Modi navodno odbio da se sastane sa Putinom zbog pretnje od upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

"Do kraja godine njihov sastanak i nije bio planiran. Niko ništa nije odbijao. Raspored sastanaka za sledeću godinu će tek biti dogovoren", demantovao je Peskov izveštaje "Blumberga".

Velika Putinova konferencija za novinare dogodine

Predsednik Ruske Federacije će razgovarati sa novinarima, potvrdio je Peskov, a datum tradicionalne Putinove velike konferencije za novinare biće uskoro najavljen.

Velika konferencija za štampu predsednika je godišnji događaj koji se održava od 2001. na kome šef države govori o glavnim ekonomskim i socijalnim pitanjima, koji će, najverovatnije, biti održana u 2023. godini.

Na pitanje novinara o dočeku Nove godine u Kremlju Peskov je odgovorio da ga neće biti.

image