Rusija

Simonjanova poručila Reporterima bez granica: Dok se vi bavite starom taktikom, mi razvijamo novu

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" prokomentarisala je najnovije materijale organizacije "Reporteri bez granica" (RSF) o proceni uticaja RT-a na Balkanu, Francuskoj i Latinskoj Americi
Simonjanova poručila Reporterima bez granica: Dok se vi bavite starom taktikom, mi razvijamo novuwww.globallookpress.com © Sergey Elagin/Business Online

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan reagovala je na četiri članka organizacije "Reporteri bez granica" (RSF), na platformi "Propaganda monitor" o proceni uticaja RT-a na Balkanu, Francuskoj i Latinskoj Americi.

Kako su naveli, "RT je ušao u strateške saveze sa latinoameričkim medijima, istraživačkim centrima i akademskim institucijama, a najjače pozicije kanala su u Meksiku i Argentini".

"Ovo je očigledno dan RT kod Reportera bez granica (RSF). Napisali su četiri članka o nama. Žale se zapadnim vlastima da uticaj RT raste. Posebno na Balkanu, Francuskoj i Latinskoj Americi", napisala je Simonjanova na Telegramu.

Kako je dodala, uprkos svemu, očigledno je da nikakve sankcije ne pomažu, zbog čega pokreću još jedan projekat da se govori o taktici ruskih medija, posebno RT.

"Dok vi pričate o staroj taktici, mi razvijamo novu", poručila je glavna urednica RT.

Naime, organizaciju je najviše zabrinuo RT Balkan, koji je kako kažu, postao "glavno sredstvo za širenje ruske propagande" na Balkanu, pre svega kroz izveštavanje na društvenim mrežama.

"Zahvaljujući RT Balkan, vojna propaganda Kremlja napreduje unutar granica EU. U Srbiji, državi okruženoj članicama EU i zemljama kandidatima, ruski narativi se pakuju za lokalnu publiku pre nego što se distribuiraju širom regiona. Ova fabrika laži mora da se zatvori", uverava nas Pavol Salaj, šef odeljenja RSF-a za EU-Balkan u tekstu "Od Rusije do Srbije: Kako RT širi propagandu Kremlja na Balkanu uprkos sankcijama EU".

Organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) koja kao osnovni cilj svog postojanja ističe borbu za slobodu informisanja, nedavno je otvoreno zatražila cenzuru - pozivajući Evropsku komisiju da zauzme čvršći stav prema Srbiji, zbog, kako kažu "ruske propagande".

Borbu ove organizacije za "slobodu medija", u okviru koje samo Rusi nemaju pravo na reč, finansiraju vlade Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Holandije, kao i američki NED, pa čak i Evropska komisija kojoj se i obraćaju.

image