Rusija

Ruska vojska dobila novu turu Su-34: OAK nastavlja redovnu isporuku borbenih aviona

Lovac-bombarder Su-34 je višenamenski borbeni avion i jedan od najsavremenijih aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije
Ruska vojska dobila novu turu Su-34: OAK nastavlja redovnu isporuku borbenih avionaGetty © Mihail Tokmakov/SOPA Images/LightRocket

Objedinjena avio-korporacija (OAK) predala je Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije novu seriju novih frontovskih bombardera Su-34, saopštila je služba za medije kompanije "Rosteh".

Avioni su proizveden u okviru proizvodnog programa za 2024. godinu, a pre nego što su isporučeni ruskoj vojsci, borbeni avioni su prošla niz zemaljskih i letnih ispitivanja.

"Nova serija aviona Su-34 prešla je u redove Vazdušno-kosmičkih snaga. Tempo i ažurnost isporuka govori o dobro usklađenom radu vazduhoplovne industrije u interesu Oružanih snaga Rusije. Uveren sam da će nove i proširene mogućnosti našeg aviona Su-34, a danas je to letelica sa najširim spektrom naoružanja, doprineti ostvarenju ciljeva Specijalne vojne operacije", navode iz "Rosteha", pozivajući se na reči prvog zamenika predsednika Vlade Ruske Federacije Denisa Manturova.

Lovac-bombarder Su-34 je višenamenski borbeni avion i jedan od najsavremenijih aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

"Naše vojne fabrike održavaju potreban tempo proizvodnje kako bi blagovremeno ispunile obaveze prema Ministarstvu odbrane. Snabdevanje vojske i mornarice novim avionima je naš glavni zadatak. Istovremeno, radnici u proizvodnji neprestano rade na poboljšanju procesa i uvođenju tehnologija koje omogućavaju povećanje tempa proizvodnje", rekao je generalni direktor OAK Jurij Sljusar.

Avion je dizajniran prvenstveno za uništavanje kopnenih i morskih ciljeva, kao i za izviđanje i misije suzbijanja protivvazduhoplovne odbrane, ali se u krajnjem slučaju može koristiti i za dejstvo po vazdušnim ciljevima.

Visoke borbene karakteristike, savremene tehnologije i uspešna upotreba u realnim borbenim uslovima čine Su-34 važnim elementom odbrambene sposobnosti Rusije i garancijom uspešnog izvršavanja borbenih zadataka u svim uslovima.

image