Rusija

Nebenzja: Sukob u Gazi je rezultat tvrdoglavosti Izraela i SAD

Izrael namerno podriva rezolucije Generalne skupštine UN, koje su mu omogućile da postane država članica Svetske organizacije, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja: Sukob u Gazi je rezultat tvrdoglavosti Izraela i SAD© Michael M. Santiago/Getty Images

Konflikt u Pojasu Gaze je rezultat tvrdoglavosti izraelskog rukovodstva i njegovih američkih pokrovitelja, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Svi koji još uvek imaju saosećanja, ogorčeni su činjenicom da se ova tragedija već godinu dana koristi za nemilosrdno i nehumano masovno kolektivno kažnjavanje Palestinaca, koji se suočavaju sa humanitarnom katastrofom bez presedana od Drugog svetskog rata", naglasio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako je ukazao, gotovo 42.000 osoba je ubijeno, od kojih su većina žene i deca, dok se broj ranjenih i nestalih približava 100.000.

"Dva miliona interno raseljenih lica. To je rezultat tvrdoglavosti izraelskog rukovodstva i američkih saveznika Zapadnog Jerusalima, što ne dozvoljavaju Savetu bezbednosti da zaustavi ovaj začarani krug nasilja", istakao je ruski diplomata.

Nebenzja je ukazao da Izrael namerno podriva rezolucije Generalne skupštine UN, koje su mu omogućile da postane država članica Svetske organizacije.

Ruski diplomata je podsetio da je 1949. godine Izrael primljen u UN uz poštovanje i sprovođenje dve rezolucije Generalne skupštine: 181 – sa planom za podelu Palestine na dve države (arapsku i jevrejsku) i 194. - o izbeglicama, što je osnova mandata UNRVA.

"Imamo paradoksalnu situaciju: sabotiranjem primene pomenutih rezolucija, Izrael, zapravo, namerno podriva odluke i shvatanja koja su mu omogućila da se pridruži UN.

Istovremeno, samim Palestincima se i dalje uskraćuje punopravno članstvo u Svetskoj organizaciji", ocenio je Nebenzja.

Naime, Komisija za spoljne poslove i bezbednost izraelskog Kneseta (parlamenta) je 6. oktobra odobrila nacrt zakona o zabrani rada UNRVA u Izraelu.

image