Rusija

Belusov u poseti Severnoj floti: Ministar odbrane obišao nuklearne podmornice klase "borej" (VIDEO)

Belousov je tokom posete pregledao i infrastrukturu 61. zasebne gardijske brigade mornaričke pešadije

Završena je obimna rekonstrukcija pristaništa Severne flote za podmornice "projekta 955", odnosno klase "borej", saopštio je ministru odbrane Andreju Belousovu komandant podmorničkih snaga Severne flote viceadmiral Anatolij Kovalenko.

Belousov je pregledao vojnu i socijalnu infrastrukturu Severne flote u okviru radnog putovanja u Murmansku oblast, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"U bazi nuklearnih podmornica 'borej' i 'borej-a', komandant podmorničkih snaga Severne flote, viceadmiral Anatolij Kovalenko, izvestio je ruskog ministra odbrane, da je završena velika rekonstrukcija sektora za pristajanje za nuklearne podmornice 'projekta 955'. Nadograđena  infrastruktura je sposobna da obezbedi podmornicama neophodna energetska sredstva, komunikacije, vazduh i vodu, što će značajno smanjiti habanje podmorničkih mehanizama i sistema dok su u bazi", navodi se u saopštenju.

Treba napomenuti da se podmornice treće generacije trenutno zamenjuju podmornicama četvrte generacije.

Belousov je pregledao odeljak sa sistemima za elektronsko ratovanje, odeljak sa raketnim silosima naoružanim interkontinentalnim balističkim projektilima, kao i stambene prostorije osoblja na podmornici "Knez Vladimir" klase "borej-a".

Komandant podmornice je izvestio ministra da je posada spremna da izvrši sve zadate zadatke. Belousov je tokom posete pregledao i infrastrukturu 61. zasebne gardijske brigade mornaričke pešadije.

Ministar je saslušao izveštaje komande garnizona o stanju raspoloživih sredstava i perspektivama razvoja naselja i dao niz uputstava o izradi sveobuhvatnog plana unapređenja garnizona.

Belusov je obavešten da je u okviru aktuelnog programa razvoja pomorske jedinice do 2030. godine planirana izgradnja skladišta za smeštaj naoružanja i vojne opreme, raketnog i artiljerijskog naoružanja i stambenih, sa spavaonicama i kasarnom. 

image