Svet

Bivši savetnik Pentagona: Ruske podmornice sposobne da potope američke trupe

Ruske nuklearne podmornice danas su mnogo ubojitije i efikasnije od onih iz Drugog svetskog rata, kaže bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor
Bivši savetnik Pentagona: Ruske podmornice sposobne da potope američke trupewww.globallookpress.com © Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool

Ruska podmornička flota u stanju je da potopi brodove koji bi prevozili američku vojsku u Evropu u slučaju hipotetičkog sukoba između dve države, izjavio je bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.

"Svi moraju da shvate da Rusija ima podmorničku flotu sposobnu da potapa brodove koji bi trebalo da se bore sa njom. Jednostavno nećemo moći da prebacimo naše kopnene snage u Evropu, jer bi ih podmornice u Atlantskom okeanu sve potopile", rekao je Mekgregor u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

On je dodao da su ruske nuklearne podmornice danas mnogo ubojitije i efikasnije od onih iz Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, u savremenoj pomorskoj borbi postoje samo dve vrste brodova – podmornica i njen vojni cilj.

Rusija je više puta napominjala da nema agresivne namere prema drugim zemljama, uključujući države NATO-a. Predsednik Vladimir Putin je tokom obraćanja Saveznoj skupštini krajem februara nazvao besmislicom tvrdnje da Rusija planira da napadne Evropu.

Kremlj je više puta primetio da se NATO, sa druge strane, ponaša destruktivno i da teži konfrontaciji. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Alijansa ima za cilj širenje na postsovjetski prostor, što ne može doneti veću bezbednost regionu.

image