Rusija

Rusija unapređuje AK-12 na osnovu iskustava iz SVO: Nastavak modernizacije savremenog "kalašnjikova"

U poređenju sa puškama stariji serija - AK-74 i serijom 100, AK-12 se prvenstveno odlikuje poboljšanom ergonomijom, kaže vojni stručnjak, pukovnik u penziji Viktor Litovkin
Rusija unapređuje AK-12 na osnovu iskustava iz SVO: Nastavak modernizacije savremenog "kalašnjikova"www.globallookpress.com © MOD Russia

Motostreljačke jedinice Istočnog vojnog okruga Oružanih snaga RF su u Zabajkaliji izvele obuku sa najnovijim jurišnim puškama AK-12 saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, tokom obuke u bojevom gađanju, vojnici su izvodili set praktičnih vežbi koristeći lako pešadijsko naoružanje - automatske puške "Kalašnjikov" AK-12 i tom prilikom vojnici su uvežbavali gađanje različitih vrsta nepokretnih i pokretnih ciljeva na udaljenosti od 100 do 600 m.

Pored toga, pripadnici ruske vojske usavršavali su veštine u prikradanju, opremanju i kamufliranju vatrenih položaja, a obuka se odvijala i u dnevnim i u noćnim uslovima. Instruktori su bili specijalisti sa borbenim iskustvom, dodali su iz ruskog MO.

"Ne samo automatska puška, već čitav kompleks"

Inače, jurišna puška AK-12, kalibra 5,45 mm je jedno od najnovijih dostignuća koncerna "Kalašnjikov" u oblasti lakog pešadijskog naoružanja.

Na osnovi ovog oružja je stvoren i AK-15 sa "težim", tj. većim kalibrom - 7,62 mm. Ruska vojska je obe puške, u njihovim prvim verzijama, uvela u operativnu upotrebu 2018. godine, ali suparalelno sa tim dorađivali pojedini delovi oružja.

AK-12 je dizajniran za uništavanje neprijateljskog osoblja i neoklopljenih vojnih ciljeva i opreme. Prilikom razvoja nove porodice jurišnih pušaka, koncern je nastojao da poboljša preciznost gađanja. Pored toga, dizajneri su radili na poboljšanju ergonomije proizvoda - zbog čega su napravljeni novi kundak podesiv po dužini, prednji rukohvat, poboljšani sigurnosni prekidač i novi pojas za nošenje oružja.

AK-12 takođe može biti opremljen raznim dodatnim uređajima, poput podcevnog bacača granata GP-34 kalibra 40 mm, čime je znatno povećana vatrena moć puške, dok ugradnja bajoneta omogućava upotrebu AK-12 u borbama prsa u prsa.

Pored toga, AK-12 može biti opremljen prigušivačem i raznim optičkim i optoelektronskim uređajima. Takođe, sistem za promenu režima paljbe omogućava pojedinačnu, automatsku i paljbu u kratkim rafalima od dva metka.

Vojni ekspert Aleksandar Butirin veruje da je AK-12 postao dostojan naslednik legendarnih jurišnih pušaka porodice "Kalašnjikov".

"Proizvodi 'Kalašnjikova' se stalno razvijaju uzimajući u obzir pojavu novih sredstava zaštite od automatskog vatrenog oružja. Model AK-12 se veoma dobro pokazao među trupama i to ne samo u Oružanim snagama, već i u jedinicama Garde i drugim službama za sprovođenje zakona. Puška ispunjava sve savremene zahteve, a u njenoj izradi koriste se novi materijali", rekao je on za RT.

U poređenju sa puškama stariji serija - AK-74 i serijom 100, AK-12 se prvenstveno odlikuje poboljšanom ergonomijom, kaže vojni stručnjak, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

"Prvo, ima bolju ergonomiju. Drugo, ima 'pikatini' šinu na koju možete pričvrstiti dodatnu opremu. Mogu ga koristiti i dešnjaci i levoruki, što je takođe veoma zgodno", objasnio je on.

U isto vreme, AK-12 je zadržao prednosti prethodnih serija jurišnih pušaka "Kalašnjikov", napominje Aleksandar Butirin.

"Njegova preciznost i domet su i dalje dobri. Uzimajući u obzir mogućnost upotrebe razne vrste municije, i ubojna moć ostaje na odgovarajućem nivou", naglasio je Butirin.

Viktor Litovkin je dodao da zahvaljujući širokom spektru dodatne opreme, uključujući nišan, laserske pokazivače i bacače granata, o AK-12 više ne treba govoriti samo kao o jurišnoj pušci, već kao o "čitavom kompleksu".

"U kontaktu smo sa borcima"

Nakon početka Specijalne vojne operacije, koncern "Kalašnjikov" je počeo da unapređuje naoružanje, uzimajući u obzir iskustvo iz borbenih dejstava. Na osnovu rezultata ovog rada, kompanija je 2023. godine predstavila unapređeni AK-12.

"Model iz 2023. uzeo je u obzir najvažnije žalbe i nedostatke koje je SVO otkrio. Eliminisali smo ih", rekao je šef koncerna Alan Lušnjikov za TASS u avgustu ove godine.

Nova verzija je u upotrebu ruske vojske ušla početkom 2024, a u avgustu ju je usvojila i Ruska garda. Prema podacima koncerna, modifikovani AK-12 iz 2023, dobio je novi kompenzator trzaja, prednji rukohvat, prednji nišan, tj. mušicu, zadnji nišan i zadnji rukohvat.

Pored toga, puška sada ima novi kundak u obliku slova G umesto trouglastog i mehanizam za promenu režima paljbe, odnosno kočnicu. U dizajn je uveden i poseban deo koji ograničava pomeranje zatvarača kada je oružje zakočeno, u slučaju snažnih udaraca kundakom.

Nakon pojave verzije iz 2023. modernizacija oružja nije prestala. U septembru 2024. godine, rukovodstvo koncerna je sa učesnicima SVO, koji se bore u Zaporožju, razgovaralo o daljem razvoju projekta.

Alan Lušnjikov je takođe najavio nastavak modernizacije AK-12.

"Na osnovu rezultata SVO 2023. godine, ažurirali smo AK-12, testirali ga i sada se serijski isporučuje vojnicima. Ali ovo nije kraj. Stalno smo u kontaktu sa vojnicima i radimo na opcijama modernizacije. Dakle, biće još modernizacije. Postoje parametri u tehničkim specifikacija koje mušterije traže od nas - poput preciznosti, dometa itd.", rekao je on.

Kako navodi, tokom dizajniranja koncern mora poštovati ove parametre i istovremeno poboljšavati ergonomiju, jednostavnost upotrebe i pouzdanost oružja.

Prema Viktoru Litovkinu, stalna modernizacija i usavršavanje je normalna praksa za novo naoružanje.

"Kada se dizajnira bilo koje oružje, uvek se postavlja mogućnosti njegovog (daljeg) razvoja u budućnosti. Jer danas se postavljaju određeni zahtevi za oružje, ali onda iskustvo iz borbe pokazuje da su potrebne još neke karakteristike. Dakle, ovo je uobičajena praksa", zaključio je ekspert.

image