Rusija

"Kalašnjikov" predstavio kratku automatsku pušku AK-19, testiran i izviđački sistem "Kvazimačta"

Novi automat napravljen je na osnovi AK-12, koji je ušao u rusku vojsku 2018. godine
"Kalašnjikov" predstavio kratku automatsku pušku AK-19, testiran i izviđački sistem "Kvazimačta"www.globallookpress.com © Kalashnikov Media/Global Look Press

Koncern "Kalašnjikov" napravio je skraćenu automatsku pušku AK-19 za municiju NATO-a. Ona je predstavljena na forumu "Armija 2023".

AK-19 koristi municiju kalibra 5,56, koji se koriste u naoružanju NATO-a i vrlo su rasprostranjeni u svetu.

Ranije je bila predstavljena "dugačka" verzija automata AK-19 sa komorom za istu municiju. U koncernu su dodali da je za pušku zainteresovano i nekoliko zemalja Bliskog istoka. Ostali detalji nisu otkriveni.

AK-19 je predstavljen u inostranstvu na međunarodnoj izložbi naoružanja IDEKS 2021 u Abu Dabiju. Novi automat napravljen je na osnovi AK-12, koji je ušao u rusku vojsku 2018. godine.

Takođe su testirali novi izviđački sistem "Kvazimačta" u zoni Specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je predsednik kompanije Alan Lušnjikov.

Kako je saopšteno iz kompanije, sistem uključuje veliki kvadrokopter - platformu za podizanje koja se napaja električnom energijom iz kabla sa zemlje.

Taj sistem može da lebdi u vazduhu najmanje 24 sata, dok na njega ne utiče elektronski i radio talasi, prenose "RIA Novosti".

Radna visina dron-platforme je do 100 metara, a može da podigne opremu do dva kilograma u vazduh.

Sistem takođe omogućava video nadzor u optičkom i infracrvenom opsegu.

Lušnjikov je rekao da se sistem veoma dobro pokazao na praktičnom testiranju, u zoni Specijalne vojne operacije. Dodao je da će "Kalašnjikov" novi sistem ponuditi državnom kupcu.

image