Rusija

Direktor Zaporoške NE otkriva: Ko bi mogao da pomogne Ukrajincima u napadu

Ukrajinska vojska može da se "zaigra do nepovratnih posledica" i dovede do velike katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, ocenio je direktor stanice
Direktor Zaporoške NE otkriva: Ko bi mogao da pomogne Ukrajincima u napaduwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Bivši zaposleni u Zaporoškoj Nuklearnoj elektrani koji dobro poznaju stanicu, a prešli su na stranu Kijeva, mogu da pomognu Oružanim snagama Ukrajine u planiranju napada na objekat, rekao je direktor nuklearke Jurij Černičuk.

"Ne treba potcenjivati neprijatelja. Oni imaju odlične stručnjake. Mnogi od njih su radili na ovoj stanici i znaju ništa manje od nas. Ne mogu tačno da kažem ko i da navodim imena ljudi, ali najverovaatnije da takvi postoje i da pomađu ukrajinskoj vojsci", rekao je Černičuk.

Istovremeno, upoređujući razmere posledica teoretskog napada Oružanih snaga Ukrajine na blokove Kurske i Zaporoške nuklearne elektrane, on je naglasio da je nuklearka u Zaporoškoj oblasti ​​manje ranjiva jer ima "prilično debele, betonski armirane kupole energetskih blokova".

"Sa druge strane, Kurska nuklearna elektrana je trenutno u funkciji, agregati rade i topli su, za razliku od nas, gde su blokovi hladni već duže vreme, a u hladnom stanju su bezbedniji. Dakle, ako govorimo o ekvivalentnoj šteti na dve stanice, onda će za nas ove posledice biti malo blaže", rekao je Černičuk.

Ipak, sve je moguće uništiti, dodao je on i naglasio da i u Zaporoškoj nuklearki mogu da "se zaigraju do nepovratnih posledica".

Kako je ocenio generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, katastrofa u nuklearnoj elektrani u Černobilju bi izgledala kao "zagrevanje" u poređenju sa ppotenicijalnim napadom Oružanih snaga Ukrajine na radni reaktor nuklearke u Kurskoj oblasti.

Na teritoriji Kurske nuklearke su 8. avgusta pronađeni fragmenti oborenih ukrajinskih projektila, a ukrajinske snage su 22. avgusta pokušale da napadnu nuklearnu elektranu pomoću drona, koji je presretnut i uništen u blizini skladišta istrošenog goriva.

Zaporoška nuklearka ​​nalazi se u Energodaru i predstavlja najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Od kraja februara 2022. godine, objekat je pod kontrolom ruskih snaga. Međutim, od tada ukrajinska vojska periodično granatira i stambena naselja Energodara i područje stanice, koristeći bespilotne letelice, tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme.

image