Rusija

Zaharova otkriva o čemu će razgovarati lideri na samitu BRIKS-a u Kazanju

Posebna pažnja biće posvećena temi reforme međunarodnog finansijskog sistema, razvoju međubankarske saradnje i proširenju međusobnih obračuna u nacionalnim valutama, ukazala je zvanična predstavnica ruskog MSP-a
Zaharova otkriva o čemu će razgovarati lideri na samitu BRIKS-a u KazanjuGetty © Bet_Noire

Lideri zemalja članica BRIKS-a imaće prilično gust raspored na šesnaestom samitu koji će biti održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra, ukazala je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Šefovi država članica će razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, rezultatima zajedničkog rada u okviru strateškog partnerstva BRIKS-a u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, precizirala je Zaharova.

Tema samita je "Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost", podsetila je ona i dodala da će biti sumirani rezultati interakcije u oblasti bezbednosti.

Pritom, kako kaže, posebna pažnja biće posvećena temi reforme međunarodnog finansijskog sistema i povećanju uloge država BRIKS-a, razvoju međubankarske saradnje i proširenju međusobnih obračuna u nacionalnim valutama.

Još jedna važna tema biće uspostavljanje nove kategorije "partnerskih država" BRIKS-a.

"Dogovoreno tokom samita će biti zabeleženo u završnoj deklaraciji. A u njoj će biti zabeleženi i konsolidovani pristupi država članica asocijacije o nizu aktuelnih međunarodnih i regionalnih pitanja i daljem razvoju BRIKS-a", ukazala je Zaharova.

Za 24. oktobar je zakazana sednica u formatu "autrič/BRICS plus" na kojoj će učestvovati delegacije iz više od 30 zemalja u razvoju kao i šefovi izvršnih struktura međunarodnih organizacija, istakla je Zaharova.

"Centralna tema sastanka će biti 'BRIKS i Globalni jug: zajednička izgradnja boljeg sveta'. Diskusija će biti posvećena aktuelnim pitanjima interakcije država globalne većine i povećanju njihove uloge u donošenju odluka o pitanjima međunarodne agende", objasnila je.

Planirano je i razmatranje situacije u žarišnim tačkama sa posebnim akcentom na Bliski istok, obezbeđivanje održivog razvoja, prehrambene i energetske bezbednosti, dodala je ona.

Pritom, Moskva će od 17. do 18. oktobra biti domaćin godišnjeg sastanka Biznis saveta BRIKS-a i Biznis foruma BRIKS-a, dodala je Zaharova.

"Biznis savet BRIKS-a je jedan od glavnih mehanizama korporativne interakcije unutar asocijacije. Na skupu 17. oktobra biće usvojen godišnji izveštaj koji će sadržati predloge i inicijative radnih grupa Saveta. Ovaj dokument će biti predstavljen šefovima država BRIKS-a tokom njihovog sastanka u Kazanju", rekla je ona.

Što se tiče Biznis foruma BRIKS-a, on se tradicionalno održava uoči samita i služi kao korisna platforma za izgradnju veza između predstavnika poslovne zajednice zemalja asocijacije.

image