Rusija

Zaharova za RT Balkan: Rođaci nacista se vraćaju na vlast, Rusija i Srbija nastavljaju dela predaka

Rođaci nacističkih zločinaca i kolaboracionista dolaze na vlast u zemljama poput Kanade ili Nemačke. Dolaze na vlast bez osećaja krivice, bez želje da rade za dobrobit ovog sveta, već sa shvatanjem da je došao njihov trenutak da rehabilituju svoje pretke, poručuje portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Srbi i Rusi, kao i mnogi drugi narodi, nastavljaju dela naših predaka, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za RT Balkan. 

Zaharova, naglašava da su se njeni preci borili na strani pobednika.

"Obojica mojih deda su se borila u Crvenoj armiji. Oni su se borili protiv nacizma i fašizma. Obe moje bake su tokom Velikog otadžbinskog rata radile u fabrikama, pored normalnog civilnog života radile su i u ime pobede. Sećanje na ta vremena je živo u meni ne samo zbog udžbenika, već, pre svega, zbog istorije moje porodice", poručuje Zaharova koja je prisustvovala na prijemu povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi.

Veoma je važno, kako kaže, da se ovi značajni datumi i njihovo obeležavanje ne pretvore u formalnost, protokolarne prijeme, već da oni budu deo obrazovnih programa. Važno je shvatiti, dodaje ona, da ova priča nije završena, ona se nastavlja.

"Zaista se nadam da će srpski narod, a znam da je tako, kao i rukovodstvo Srbije sagledati procese koji uzimaju maha na evropskom kontinentu kao i dešavanja u vezi sa Ukrajinom, kao nešto što ukazuje na to da je ovo nedovršena priča o Drugom svetskom ratu", naglašava portparolka MSP.

Važno je da saznanja o Drugom svetskom ratu, o Rusiji, budu deo filozofije naroda, državne politike. Takođe je veoma važno zapamtiti i znati da ovo nije neka priča iz prošlosti čije je poglavlje već zatvoreno i koja će jednostavno biti predstavljena u udžbenicima i dokumentarcima.

Istorija se ponavlja

Podseća da je, zbog pozicije Zapada, veoma mnogo zločinaca, nacističkih predstavnika i aktivnih ličnosti Trećeg rajha sklonjeno iz suda u Nirnbergu. Oni su, kako dodaje, živeli u zapadnim zemljama, kako u Zapadnoj Nemačkoj, tako i u Švajcarskoj, SAD, Kanadi, Latinskoj Americi.

"Oni su sačuvani u zapadnim zemljama, kako u Zapadnoj Nemačkoj, tako i u Švajcarskoj, SAD-u, Kanadi, Latinskoj Americi. Generalno, rasuti su svuda po svetu. Nisu kažnjeni, nisu snosili nikakvu odgovornost. Mnogi od njih su promenili imena, a neki su ih zadržali. Njihovi potomci sada, nažalost, veruju da je došlo vreme za osvetu", kaže Zaharova, dodajući:

"Rođaci nacističkih zločinaca i kolaboracionista dolaze na vlast u zemljama poput Kanade i Nemačke. Dolaze na vlast bez osećaja krivice, bez želje da rade za dobrobit ovog sveta, već sa shvatanjem da je došao njihov trenutak da rehabilituju svoje pretke."

Ona je podsetila na situaciju koja se desila u kanadskom parlamentu.

"Videli smo kada je ceo parlament, kao i premijer Kanade, aplaudirao jednom nacističkom gadu. Ovo je istorija nacizma koja se pretvara u formu neonacizma. Ovo je ista fašistička ideologija, nacistička ideologija, rasistička ideologija, prerušena u novi savremeni tehnološki dizajn, a zapravo je njena suština ista", ističe Zaharova.

Primakov: Srpski narod pamti zasluge sovjetskog naroda i Rusije u oslobođenju Beograda

Srpski narod veoma dobro pamti zasluge sovjetskog naroda i Rusije, koja je doprinela u oslobođenju Beograda, izjavio je za RT Balkan Jevgenij Primakov, direktor "Rossotrudničestva".

Na pitanje koliko su ovakvi susreti i događaji važni u kontekstu globalnih promena, informacionog rata i pokušaja prekrajanja istorije, Primakov kaže da su izuzetno važni za oba naroda.

"Sada cela delegacija muzičara, umetnika, političara, stručnjaka ide u Beograd gde će biti održan niz događaja, kao i koncerti i konferencije. Uskoro, sredinom novembra, u Ruskom domu biće održana još jedna konferencija posvećena posledicama bombardovanja, koje su bile pre 25 godina. Tad je godišnjica. Veoma je simbolično da se ova dva datuma, 80. godišnjica oslobođenja Beograda i 25 godina od bombardovanja Jugoslavije tako poklapaju. Čak se i raspored događaja poklapa", objašnjava Primakov koji je takođe prisustvovao prijemu u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi.

image