Rusija

Lavrov o planu Ukrajine da napravi nuklearno oružje: "Ludaci - nema od toga ništa"

Šef ruske diplomatije učestvovao je na sastanku platforme "Tri plus tri" (Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija - Rusija, Turska, Iran) o Južnom Kavkazu, gde se sastao i sa svojim turskim kolegom Hakanom Fidanom
Lavrov o planu Ukrajine da napravi nuklearno oružje: "Ludaci - nema od toga ništa"© Tanjug/Tang Chhin Sothy, Pool Photo

Curenje informacija o "planu" Zelenskog ukazuje na njegovu spremnost da sve ukrajinske prirodne resurse preda zapadnim gospodarima, da "proda" zemlju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za medije u Istanbulu, gde je učestvovao na sastanku platforme "Tri plus tri" (Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija - Rusija, Turska, Iran) o Južnom Kavkazu.

"Svaki put kada je postignut dogovor sa Ukrajinom, ona je potkopavala i kršila dogovoreno, a potom gubila teritorije", rekao je Lavrov.

Govoreći o mogućnosti da Ukrajina napravi nuklearno oružje, šef ruske diplomatije je rekao da su "oni ludi, i da u tome nikada neće uspeti".

Lavrov je naveo da se Rusija na Regionalnoj konsultativnoj platformi "Tri plus tri" založila za deeskalaciju na Bliskom istoku.

"Glavna pretnja je to što neregionalni igrači pokušavaju da diktiraju svoje uslove ovde i promovišu se 'natocentrični' formati", rekao je Lavrov.

Kako je istakao, zapadne zemlje ne odustaju od pokušaja da "otvore drugi front" protiv Rusije i destabilizuju situaciju u Abhaziji i Južnoj Osetiji.

"Zapada pokušava da ponovo zapali vatru i destabilizuje situaciju u Abhaziji i Južnoj Osetiji i zagreje odnose između Gruzije i te dve suverene države.

Prema njegovim rečima, Rusija i Iran su spremni da doprinesu normalizaciji jermensko-turskih odnosa.

Lavrov sa Fidanom 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas Istanbulu sa turskim kolegom Hakanom Fidanom.

Lavrov je dan ranije stigao u Tursku kako bi učestvovao na sastanku regionalne grupe "Tri plus tri".

Platforma uključuje Azerbejdžan, Jermeniju, Gruziju, kao i Iran, Rusiju i Tursku.

Poslednji bilateralni sastanak Lavrova i Fidana održan je u julu na marginama ministarskih događaja u okviru ASEAN-a u Laosu. 

image