Rusija

Kremlj o izborima u Moldaviji: Maja Sandu neka dokaže da su joj "kriminalne grupe" oduzele glasove

Stopa povećanja glasova u korist aktuelne predsednice na izborima u Moldaviji teško objašnjiva, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj o izborima u Moldaviji: Maja Sandu neka dokaže da su joj "kriminalne grupe" oduzele glasoveGetty © Education Images/Universal Images Group

Predsednica Moldavije Maja Sandu, koja tvrdi da su joj određene "kriminalne grupe" navodno pokušale da oduzmu glasove na izborima, mora da pruži relevantne dokaze, izjavio je portparol Kremlj Dmitrij Peskov.

"To su prilično ozbiljne optužbe protiv nekih takozvanih 'kriminalnih grupa', i javnosti se moraju predočiti dokazi. Takođe bi bilo lepo da gospođa Sandu objasni sve one glasove koji se ne slažu sa njenom politikom. Da li ona misli da su građani Moldavije, koji je ne podržavaju povezani sa 'kriminalnim grupama'?", rekao je Peskov. 

Naime, Sandu je ranije izjavila da ima informacije da kriminalne grupe i strane snage pokušavaju da se mešaju u izbore u toj zemlji.

Prema njenim rečima, cilj tih "kriminalnih grupa" je bio da kupi 300.000 glasova.

Peskov je ukazao da je opozicionim snagama Moldavije oduzeta mogućnost da se angažuju u bilo kakvoj kampanji, odnosno da se uključe u izborni proces.

"Čak i u uslovima ovakve neslobodne predizborne kampanje, vidimo koliko ljudi nisu pristalice ideologije sadašnje predsednice, a to privlači pažnju", naglasio je portparol Kremlja.

On je dodao da su predstavnici moldavske opozicije bili proganjani, hapšeni, ispitivani, da im je zabranjen ulaz u zemlju, dok su njihovi mediji zabranjeni, a internet resursi blokirani".

Govoreći o naglom porastu broja glasova u korist aktuelne predsednice, Peskov je naveo da je to "teško objasniti".

Peskov je napomenuo da Kremlj beleži "mehaničku, neobjašnjivu stopu povećanja broja glasova u korist Maje Sandu i u korist onih učesnika referenduma koji se zalažu za orijentaciju ka Evropskoj uniji".

"Svaki posmatrač koji ima i malo razumevanja suštine političkih procesa može da otkrije nepravilnosti sa povećanjem broja tih glasova", istakao je. 

Podsetimo, rezultat referenduma u Moldaviji, gde se juče glasalo o ulasku u Evropsku uniju, još uvek nije neizvestan.

Nakon što je prvobitno objavljeno da je na osnovu oko trećine prebrojanih glasova većina građana glasala protiv ulaska u EU, jutros stižu vesti da se polovina glasača ipak izjasnila "za".

Naime, na osnovu 97,66 odsto prebrojanih glasova, na sajtu Centralne izborne komisije Moldavije je objavljeno da je 50 odsto Moldavaca glasalo "za" uprkos pritiscima iz Rusije, prenosi Rojters.

image