Rusija

UŽIVO Putin otvorio Samit BRIKS-a sastancima sa svetskim liderima

Očekuje se da će na trodnevnom međunarodnom forumu u Kazanju prisustvovati oko 20.000 delegata iz više od 30 zemalja
UŽIVO Putin otvorio Samit BRIKS-a sastancima sa svetskim liderima© Кристина Кормилицына, Фотохост-агентство brics-russia2024.ru, РИА Новости

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predsednicom Nove razvojne banke Dilmom Rusef na marginama samita BRIKS-a koji je upravo počeo u Kazanju i koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" trajati do 24. oktobra.

Desetine stranih lidera okupile su se u petom po veličini ruskom gradu na tri dana intenzivnih diplomatskih i bilateralnih razgovora na visokom nivou. Međunarodni forum je sazvan da ponudi novu viziju multilateralizma.

U pitanju je prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice.

Takođe, kako je najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, biće pojašnjen status Saudijske Arabije.

Sadašnje zemlje članice BRIKS-a zajedno predstavljaju oko 46 odsto svetske populacije i čine više od 36 odsto globalnog BDP-a.

Skoro tridesetak država izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS-u ili produbljivanje saradnje sa grupom, a mnoge od njih su poslale delegacije najvišeg nivoa u Kazanj. Postojeće članice su se saglasile da razgovaraju o davanju statusa partnera nekim od ovih zemalja i takve ponude bi mogle da iskrsnu tokom samita.

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, kineskim predsednikom Si Đinpingom, predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom i egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem u utorak pre zvaničnog početka samita državnom večerom.

U Kazanj su već doputovali premijer Etiopije Abij Ahmed, premijer Indije Narendra Modi, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa i kineski predsednik Si Đinping, a dočekao ih je lider Tatarstana Rustam Minihanov.

U planu su važni pregovori i istorijski dogovori. Predsednik Rusije će imati niz bilateralnih susreta sa liderima država učesnica.

Moskva je najavila da će lideri zemalja članica imati prilično gust raspored na šesnaestom samitu i da će razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, rezultatima zajedničkog rada u okviru strateškog partnerstva BRIKS-a u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi.

Posebna pažnja biće posvećena temi reforme međunarodnog finansijskog sistema i povećanju uloge država BRIKS-a, razvoju međubankarske saradnje i proširenju međusobnih obračuna u nacionalnim valutama.

  • 22. okt 2024 • 14:23

    14:23

    Putin sa Ramafosom: Rusija i Južna Afrika se zalažu za stvaranje pravednog svetskog poretka

    Rusija i Južna Afrika se na svetskoj sceni zalažu za stvaranje pravednog svetskog poretka, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

    "Odnosi između Rusije i Južne Afrike zasnivaju se na principima partnerstva i ravnopravnosti. Moskva pridaje veliki značaj jačanju odnosa sa zemljama afričkog kontinenta", istakao je Putin.

    Zauzvrat, predsednik Južne Afrike je rekao da mu je veoma drago što je u Kazanju i čestitao Putinu na organizaciji samita BRIKS-a.

  • 13:17

    Topli doček za Si Đinpinga

    Građani oduševljeno iščekuju dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga koji je doputovao na samit BRIKS-a u Kazanju.

    Očekuje se njegov sastanak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, što će biti treći sastanak dvojice lidera ove godine nakon državne posete ruskog lidera Kini i njihovog sastanka na marginama samita ŠOS u Astani.

  • 13:12

    Modi: Samit u Kazanju će pomoći da našu planetu učinimo boljom

    Indijski premijer se u potpunosti pripremio za put u Kazanj, sudeći po njegovoj objavi na Iksu, učio je ruski jezik.

    "Sleteo sam u Kazanj da bih učestvovao na samitu BRIKS-a. Ovaj samit je veoma važan i ono što budemo na njemu razmatrali omogućiće da našu planetu učinimo boljom", napisao je Modi.

  • 12:54

    Predsednik Egipta stigao u Kazanj

    Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi doputovao je u Kazanj na samit BRIKS-a. 

    Na aerodromu ga je dočekao lider Tatarstana Rustam Minihanov, premijer Aleksej Pesošin i gradonačelnik glavnog grada te zemlje Ilsur Mešin.

  • 12:52

    Peskov uporedio BRIKS i EU

    BRIKS nije organizacija koja ima strogu povelju, poput Evropske unije, to je slobodna asocijacija zemalja koje se međusobno poštuju i dele zajedničke vrednosti, u čijoj osnovi su zajednički interesi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za "Izvestija".

    Objašnjavajući razliku između BRIKS-a i EU, Peskov je istakao da prva još uvek nema potrebne atribute da bi bila organizacija.

    BRIKS nema povelju, naveo je Peskov i dodao da je to pre udruženje zemalja koje dele zajedničke vrednosti i koje su pristalice univerzalnog modela odnosa koji se zasniva na međusobnom poštovanju, na obostranoj koristi – bez monocentrizma.

    Sa druge strane, nastavio je, EU ima svoja statutarna dokumenta, jasna pravila – obavezujuća dokumenta, čitav niz međusobnih obaveza.

  • 12:37

    Putin sa Modijem: Privilegovano partnerstvo, razumemo se i bez prevoda

    Predsednik Rusije sastao se sa premijerom Indije Narendrom Modijem i poželeo mu dobrodošlicu u Kazanj i zahvalio što je lično došao na samit.

    "Očekuju nas važna rešenja zarad daljeg usavršavanja asocijacije i jačanja međunarodne saradnje unutar BRIKS-a", rekao je ruski predsednik.

    Putin nije napravio pauzu za prevodioca, te je, kada je to shvatio rekao: "Imamo toliko dobre odnose da sam pomislio da se razumemo i bez prevodilaca".

    Rusko-indijski trgovinski promet je u "dobrom stanju", istakao je ruski predsednik i istakao da Rusija ceni saradnju sa Indijom.

    Odnosi Moskve i Nju Delhija karakteriše privilegovano partnerstvo, istakao je Putin.

    Modi je, komentarišući ukrajinski sukob, rekao da je neophodno rešiti problem mirnim putem i da je Indija spremna da u budućnosti pomogne kako bi doprinela tome.

    Indijski premijer se u razgovoru sa ruskim predsednikom osvrnuo i na činjenicu da sve veći broj zemalja pokazuje interesovanje da se pridruži BRIKS-u, ali i napomenuo da njegova druga poseta Rusiji u poslednja tri meseca pokazuje blisku koordinaciju i snažno prijateljstvo između Moskve i Nju Delhija.

  • 12:34

    "Blumberg": Samit BRIKS-a pokazatelj da je Putin daleko od "izolovanog"

    Samit BRIKS-a u Kazanju, na kom će se okupiti lideri više od 30 zemalja, brojni zvaničnici regionalnih organizacija, ali i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, pokazatelj je da su Rusija i Vladimir Putin daleko od "izolovanih", piše "Blumberg".

    "Širenje BRIKS-a je jasan znak da se globalna ravnoteža snaga menja", rekla je Alisija Garsija-Erero, viši naučni saradnik u Brojgelovom istraživačkom centru.

    Iako je nalog za hapšenje zbog navodnih ratnih zločina ograničio Putinova putovanja, okupljanje tolikog broja stranih lidera u Rusiji naglašava spremnost mnogih, posebno Globalnog juga, da nastave da se sastaju sa njim uprkos SAD i njihovim saveznicima, navodi medij.

    Činjenica da toliko zemalja želi da se pridruži BRIKS-u ukazuje na rastuću potražnju za međunarodnim vezama nezavisnim od Zapada, rekao je Fjodor Lukjanov, šef Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, istraživačkog centra koji savetuje Kremlj.

  • 12:22

    Belorusija podržala napore Rusije da stvori sistem poravnanja u okviru BRIKS-a

    Belorusija podržava napore Ruske Federacije da stvori sistem poravnanja u okviru BRIKS-a, izjavio je šef beloruske diplomatije Maksim Riženkov.

    "Vrlo pozitivno se odnosimo ka koracima koje Rusija preduzima na stvaranju takvog sistema u okviru BRIKS-a", rekao je Riženkov u intervjuu za RIA Novosti.

    On je napomenuo da je Minsk zainteresovan za temu finansija i poravnanja u okviru BRIKS-a, zato što je vreme da postoji nekoliko mehanizama plaćanja koji bi bili van kontrole Zapada. 

    "Sve te prilike Zapad koristi ne toliko kao politiku sankcija za neki nedostatak demokratije, već su to sve oruđa konkurencije, koja je nepoštena i nesaglasna sa duhom međunarodnih organizacija, poput UN ili STO", ukazao je šef beloruske diplomatije.

    Riženkov je dodao da će prisustvo dva ili tri takva sistema međusobnog poravnanja u velikoj meri smanjiti "apetit" zapadnjaka i omogućiti da se bar zemlje BRIKS-a i njihovi partneri ne plaše za uslove međusobne trgovine.

  • 12:13

    Putin pripremio poklone za goste samita

    Ruski predsednik pripremio je poklone za strane lidere koji učestvuju na samitu BRIKS-a u Kazanju.

    "Pokloni su obezbeđeni", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ne želeći da otkriva više detalja.

  • 12:05

    Kijev ljut na Gutereša: Prihvatio poziv za Rusiju a nije za mirovnu konferenciju o Ukrajini

    Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš napravio pogrešan izbor kada je odlučio da prisustvuje samitu BRIKS-a u Rusiji, iako je u junu odbio da otputuje na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj.

    "Generalni sekretar UN je odbio poziv Ukrajine na prvi globalni mirovni samit u Švajcarskoj, međutim, prihvatio je poziv da poseti Kazanj", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva na Iksu.

    Guterešov izbor je, kako se dalje navodi, pogrešan, ne doprinosi miru, i narušava reputaciju Ujedinjenih nacija.

    RT internešnel je ranije ocenio da Gutereš, prisustvujući ovom događaju, verovatno ilustruje želju UN da obnovi svoju ulogu u svetu koji se menja.

image