Rusija

Si-En-En priznao: Zapad hteo da izoluje Putina, Samit BRIKS-a pokazao da je daleko od toga

Na Samitu BRIKS-a učestvuje 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou
Si-En-En priznao: Zapad hteo da izoluje Putina, Samit BRIKS-a pokazao da je daleko od toga© Tanjug/Maxim Shemetov, Pool Photo via AP

O Samitu BRIKS-a izvestio je danas Si-En-En koji je ocenio da prisustvo svetskih lidera na tom događaju pokazuju da predsednik Rusije Vladimir Putin nije sam – iza njega stoji koalicija saveznika iako Zapad teži da ga izoluje.

"Zapad želi da Putin bude izolovan. Veliki samit BRIKS, koji on održava, pokazuje da on nikako nije sam. Iza njega stoji koalicija zemalja u nastajanju", navodi se u izveštaju.

Takođe se navodi da samit svedoči o sve većem zbližavanju zemalja koje su deo organizacije. Ističe se da tome pre svega doprinosi želja da se "vidi pomak u globalnoj ravnoteži snaga" i da se "suprotstavi Zapadu na čelu sa SAD".

Istovremeno, "Si-En-En" napominje da je samit u Kazanju "najveći međunarodni skup" u Rusiji u poslednje vreme koji će dati ruskom predsedniku Putinu mogućnost da "razgovara jedan na jedan sa kolegama iz BRIKS i visokim zvaničnicima iz prijateljskih zemalja".

Samit BRIKS u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na samitu je predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a na događaju učestvuju i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.

image