Rusija

Usvojene nove mere protiv Rusije, zbog Mađarske iz sankcija izuzeto troje ministara

Danas formalno odobren 9. paket sankcija Evropske unije
Usvojene nove mere protiv Rusije, zbog Mađarske iz sankcija izuzeto troje ministaraNone © TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Danas je i formalno potvrđen 9. paket EU sankcija Rusiji, o čemu je juče doneta načelna odluka.

"Pozdravljam sporazum o 9. paketu sankcija Rusiji. On se fokusira na tehnologiju, finansije i medije, kako bi rusku ekonomiju i ratnu mašineriju izbacili iz koloseka", napisala je predsednica EK Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Ona je napomenula da će sankcijama biti pogođeno oko 200 pojedinaca i subjekata, za koje ističe da su ''umešani u napade na civile i kidnapovanje dece''.

Portal EU obzerver objavio je, na osnovu svojih izvora, da je Mađarska insistirala da tri ruska ministra budu isključena iz devetog paketa sankcija EU prema Rusiji.

Prema izjavi neimenovanog diplomate, Budimpešta je "u poslednjem trenutku" tražila da od novih kaznenih mera EU budu pošteđeni ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov, ministar sporta Oleg Maticin i ministar zdravlja Mihail Muraško.

Ovo nije prvi takav slučaj, jer je u junu ove godine EU odustala od uvođenja sankcija ruskom patrijarhu Kirilu na zahtev Mađarske.

Reč je o sledeđim merama

"Savet EU počeo je proces suspenzije dozvole za emitovanje u EU za kanale NTV/NTV MIR, RUSIJA 1, REN TV I PRVI KANAL", navodi se u saopštenju.

Takođe se zabranjuje pružanje usluga Rusiji u oglašavanju, marketinškom istraživanju i anketama. 

Sankcije su usmerene i na Evropljane,kojima se zabranjuje da budu na rukovodećim pozicijama u državnim kompanijama u Rusiji.

image