Rusija

Putin u Belorusiji: Rusija ne namerava da pripoji Belorusiju

Ruski predsednik u poseti Belorusiji prvi put nakon tri godine
Putin u Belorusiji: Rusija ne namerava da pripoji Belorusijuwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u jednodnevnu radnu posetu Minsku, gde je razgovarao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je ocenio da su belorusko-ruski razgovori u proširenom formatu, koji su održani u Minsku, bili efikasni.

"Čini mi se da je današnji sastanak bio veoma produktivan", rekao je Putin posle susreta sa Lukašenkom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji se sastao sa beloruskim kolegom Sergejom Alejnikom, rekao je da su razgovori dvojice predsednika potvrdili kurs ka jačanju nezavisnosti dve zemlje.

"Danas su dvojica predsednika potvrdila nepokolebljiv kurs ka jačanju naše nezavisnosti, našeg suvereniteta, državne unije", rekao je Lavrov.

U protekle tri godine, bilateralni pregovori Putina i Lukašenka su se odvijali u Rusiji. Predsednici su takođe komunicirali na samitima u drugim zemljama, ali uglavnom nakratko ili na opštim multilateralnim sastancima.

Putin je Belorusiju posetio prvi put od juna 2019. godine. Šef ruske države je tokom prethodne posete prisustvovao takmičenjima u boksu i gimnastici u okviru Evropskih igara, sastao se sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom i razgovarao sa sportistima.

  • 19. dec 2022 • 20:37

    20:37

    Lukašenko: Rusija i Belorusija će usaglašeno delovati u spoljnoj politici

    Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su se Minsk i Moskva dogovorili o usaglašenom delovanju na globalnoj političkoj sceni.

    "Sergej Lavrov je rekao da ćemo zajedno delovati u spoljnoj politici. Zajedno, pod jednakim uslovima – kao što je uvek bilo", izjavio je Lukašenko i dodao da u današnjim razgovorima sa ruskim predsednikom "nije bilo ni jednog pitanja koje nije rešeno."

    "Ako neko misli da nas danas rastavi, da zabije klin, to neće uspeti", ukazao je Lukašenko.

    Beloruski predsednik takođe je izjavio da su zemlje Zapade "želele da Belorusiju liše nezavisnosti i suverenosti. Zbog toga ću iz inata ponoviti - oni neće uspeti da unište naše odnose sa Rusijom koji će se samo jačati."

  • 20:13

    Lukašenko: Rusija može bez Belorusije, ali Belorusija ne može bez Rusije

    Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da današnji razgovori predstavljaju osnovu za značajan napredak partnerstva Minska i Moskve.

    Lukašenko je takođe izjavio da "Rusija može bez nas, ali mi ne možemo bez Rusije", i dodao da se sa svojim ruskim kolegom složio da će dve zemlje "delovati na ravnopravnoj osnovi."

    "Da li smo u stanju da odbranimo svoju nezavisnost i suverenitet sami, bez Rusije? Nismo u stanju! I u teškim vremenima on (Putin) nas nije odbio", rekao je predsednik Belorusije.

    Lukašenko je izrazio uverenje da teze o  aneksiji Belorusije od strane Rusije iznose političari kojima takve teze nameću spoljne sile.

    "Energija. Da li mi proizvodimo gas? Ne, dobijamo prirodni gas iz bratske Rusije. Da li proizvodimo 25 miliona tona nafte da obezbedimo rafinerije nafte? Ne. Kome smo se obratili? Ruskoj Federaciji", rekao je Lukašenko.

    On je dodao da je razgovarano o temama transporta, kao i usklađenog industrijskog razvoja. 

  • 19:49

    Putin: Posade beloruskih aviona mogu proći obuku za upotrebu municije sa specijalnom bojevom glavom

    Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je moguće nastaviti obuku posada aviona beloruske vojske koji su preuređeni za upotrebu municije sa specijalnom bojevom glavom.

    "Smatram da je moguće nastaviti sa primenom predloga predsednika Belorusije za obučavanje posada beloruskih borbenih aviona, koji su već preuređeni za moguću upotrebu vazdušne municije sa specijalnom bojevom glavom", Izjavio je on.

    "Naglašavam da ovaj oblik saradnje nije naš izum – SAD, na primer, već decenijama održavaju slične prakse sa svojim saveznicima unutar NATO bloka", rekao je Putin.

  • 19:40

    Peskov: načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine da se odmori

    Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Valeriju Zalužnjem, da se "odmori" nakon njegovih izjava da Moskva i Minsk pripremaju zajedničku operaciju protiv Ukrajine.

    "Kako se zove general? On treba da se odmori. Premoren je", rekao je Peskov odgovarajući na zahtev novinara na redovnoj konferenciji za štampu da prokomentariše izjavu Zalužnjeg, prenose "RIA Novosti".

    Zalužni je ranije za Ekonomist rekao da ne sumnja da će Rusija ponovo izvesti napad na Ukrajinu sa severa, preko belorusko-ukrajinske granice.

  • 19:37

    Putin obrazložio česte sastanke sa beloruskim rukovodstvom

    Predsednik Rusije Vladimir Putin obrazložio je česte sastanke sa beloruskim rukovodstvom, ukazujući da su se sada otvorile nove mogućnosti za Minsk nakon odlaska drugih ruskih partnera.

    "Postoji potreba za čestim sastancima", rekao je on i podsetio da je trgovinski promet između te dve zemlje prošle godine porastao za 30 odsto, što je Putin nazvao napretkom bez presedana.

    On je dodao da su se nakon povlačenja stranih kompanija sa ruskog tržišta "otvorile nove mogućnosti za beloruske proizvođače".

  • 19:34

    Putin: Održavam kontakte sa svojim međunarodnim kolegama

    Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da održava kontakte sa zapadnim kolegama, uključujući predsednika Francuske Emanuela Makrona.

    "Održavam poslovne odnose sa mnogim kolegama, uključujući predsednika Francuske. Zaista održavamo kontakte telefonom", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle rusko-beloruskih pregovora.

    On je takođe podsetio da je Makron "čak i nakon početka specijalne vojne operacije dolazio u posete Moskvi."

  • 19:17

    Putin: Rusija ne namerava da pripoji Belorusiju

    Rusija i Belorusija dosledno produbljuju ekonomsku integraciju radi poboljšanja životnog standarda građana, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

    Putin je tom prilikom takođe odgovorio i na "glasine" o navodnom nastojanju Rusije da pripoji Belorusiju.

    "Rusiju ne interesuje da pripoji nikoga. To je danas prosto neprikladno," ukazao je on.

  • 19:11

    Lukašenko: "S-400" i "iskander" sistemi na borbenoj gotovosti

    Lukašenko je izjavio da je Belorusija na borbenu gotovost stavila protivavionske i protivraketne sisteme "S-400", kao i raketne sisteme kratkog dometa "iskander", koje je dobila od Rusije. 

  • 19:07

    Putin: Postignut sporazum oko cena energenata

    Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je sa svojim beloruskim kolegom razgovarao i o cenama u energetskom sektoru, dodavši da je postignut sporazum i po tom pitanju.

  • 19:02

    Lukašenko najavio stvaranje jedinstvenog tržišta gasa sa Rusijom

    Beloruski predsednik Aleksandar Grigorjevič Lukašenko najavio je stvaranje jedinstvenog tržišta gasa sa Rusijom.

    Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Moskva i Minsk zajedno preduzeti sve mere da obezbede sigurnost obe zemlje, ukazavši da obuka vojnika predstavlja prioritet. 

image