Svet

Lukašenko: "Rusija i Belorusija se spremaju kao jedna vojska"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je rekao da ni on, ni beloruske specijalne službe ne vide da je Zapad spreman za sveobuhvatne pregovore o Ukrajini
Lukašenko: "Rusija i Belorusija se spremaju kao jedna vojska"www.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastao se u Minsku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom koji je poručio da je Minsk spreman da ispuni svoje obaveze u okviru postojećih sporazuma sa Moskvom.

"Jednom rečju, sve što Belorusi moraju da urade u okviru otvorenog, stvarnog sporazuma, mi ćemo učiniti. Nemojte sumnjati u to", rekao je beloruski predsednik, prenosi Sputnjik Belorusija.

Lukašenko je istakao da se beloruska i ruska strana pripremaju kao jedinstvena vojska i sve se odvija onako kako se dogovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"I naši i vaši oficiri pripremaju momke. I Belorusi i Rusi se obučavaju, da bi, ukoliko bude bilo potrebno, naši prvi redovi - branioci Savezne države, mogli da odbiju svaku agresiju. Niko se ovde ne deli, mi se spremamo kao jedna vojska. Svi za to znaju i mi to ne krijemo. A u modernom svetu to ne može ni da se sakrije", rekao je Lukašenko.

Kako je prenela agencija Belta, Lukašenko je rekao da ni on, a ni beloruske specijalne službe ne vide da je Zapad spreman za sveobuhvatne pregovore o Ukrajini.

"Nemam nameru nikoga da plašim, vi još manje. Svi su ionako preplašeni. Ali ako oni žele da mirno živimo u našem regionu, ne obazirući se na to kako na to gledaju s druge strane okeana - i Rusija i Belorusija su za to spremne. Ako žele da ratuju i to ne samo do poslednjeg Ukrajinca ili Poljaka ili plaćenika - to je njihova stvar, njihovo pravo. Za sada, na primer, naše službe ne vide da su spremni za sveobuhvatne pregovore i da se dogovaraju na jedan ljudski način", rekao je on komentarišući to da li su oponenti spremni za normalizaciju situacije u regionu.

Oponenti gledaju kako da produže rat, rekao je Lukašenko i dodao da se u tom slučaju "specijalna operacija neće prekinuti".

"Ali, vi to bolje znate", rekao je on Šojguu.

image