Rusija

Rusija: Poljski specijalci maskirani u ukrajinske vojnike

Pripadnici specijalne službe i vojnih snaga Poljske popisuju stanovništvo koje podržava Moskvu, otkrio je ruski izvor u Oružanim snagama Ukrajine
Rusija: Poljski specijalci maskirani u ukrajinske vojnikewww.globallookpress.com © Sadak Souici

Ruski izvor u ukrajinskoj vojsci otkrio je da je jedan odred poljskih specijalaca i obaveštajaca stigao u grad Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kako bi identifikovali građane koji sarađuju sa Rusijom.

Poljski vojnici obučeni su u uniforme ukrajinske vojske, podređeni su ne Kijevu, već direktno Alijansi NATO, naglasio je za "RIA Novosti" neimenovani predstavnik ruske vojske.

"Prema informacijama koje smo dobili od naših izvora u Oružanim snagama Ukrajine, jedinica koju čine pripadnici specijalnih službi i specijalnih snaga Poljske, a koji su obučeni u ukrajinske uniforme, stigla je u grad Marganec. Njihov glavni zadatak je filtriranje i čišćenje osoba koje, kako kažu, 'pomažu Rusiji'", piše ruski medij.

Ruska vojska je više puta od početka sukoba saopštavala da je zabeležila prisustvo poljskih plaćenika kako se bore na strani kijevskog režima.

Sredinom novembra, član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je samo u gradu Zaporožju broj stranih plaćenika premašio hiljadu, dok je, kako kaže, posebno veliki broj onih koji su došli iz Gruzije i Poljske. Dodao je i da su Poljaci primećeni i u drugim delovima ove oblasti.

Krajem prošlog meseca, rusko Ministarstvo odbrane prijavilo je likvidaciju oko 200 poljskih boraca u Harkovskoj oblasti i preko 100 plaćenika "legije stranaca" u Donjeckoj Narodnoj Republicu.

U istom periodu, u Luganskoj Narodnoj Republici su, pozivajući se na obaveštajne podatke i radio presretanja, prijavili velike gubitke među poljskim snagama koje su se borile u ovoj oblasti.  

Početkom novembra portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je u Ukrajinu u tom trenutku stiglo preko osam hiljada plaćenika iz više od 60 zemalja. Najveći broj njih stigao je iz Poljske, SAD-a, Kanade, Rumunije i Britanije.

U većini ovih zemalja zakonom je zabranjeno da državljani ratuju za druge zemlje.

Poljski zvaničnici su poručili da ne žele rat sa Rusijom, ali slanje pripadnika zvaničnih vojnih struktura Poljske u Ukrajinu šalje suprotnu poruku. Moskva je više puta upozoravala da bi uključivanje vojnika NATO-a u sukob u Ukrajini moglo dovesti do direktnog sukoba Alijanse i Rusije. 

image