Rusija

Ekonomija Rusije i do šest puta u boljem stanju nego što su očekivali na Zapadu

Rusko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je BDP zemlje u periodu od januara do oktobra 2022. opao manje nego što se očekivalo - za 1,9, umesto za 2,1 odsto
Ekonomija Rusije i do šest puta u boljem stanju nego što su očekivali na Zapaduwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Rusko Ministarstvo ekonomije saopštilo je danas da je ruski BDP u prvih deset meseci ove godine zabeležio pad od 1,9 odsto, umesto 2,1 odsto, kako je prvobitno saopšteno procenjeno krajem novembra, prenose ruski mediji.

"Upravo nam je jačanje rusko-beloruske saradnje pomoglo da povećamo trgovinu i, u celini, ublažimo ekonomski pad i posledice sankcija. Na osnovu rezultata za deset meseci ove godine pad BDP-a je 1,9%", rekao je danas ruski ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov na sastanku parlamentarne skupštine Unije Rusije i Belorusije.

O rezultatima koji su bolji nego što se očekivalo, pre četiri dana govorio je i ruski lider Vladimir Putin. On je izjavio da će, kako pokazuju najnoviji podaci, bruto domaći proizvod za celu 2022. godinu pasti manje nego što je Ministarstvo ekonomije ranije očekivalo - za 2,5 odsto umesto 2,9.

To znači da će ukupna vrednost proizvedene robe i svih usluga u Rusiji tokom cele godine biti veća nego što se očekivalo, odnosno, da ruska ekonomija bolje odoleva zapadnim sankcijama, iako beleži pad.

Zapadni mediji i organizacije prognozirali su tokom prvog kvartala ove godine rezultate koji su i do nekoliko puta gori od ostvarenih.

Tako je Međunarodni monetarni fond u aprilu objavio da očekuje da će ruska ekonomija opasti za nešto više od osam odsto, dok je vašingtonski Institut za međunarodne finansije u martu prognozirao skoro duplo veći pad. Rojters je preneo informaciju da bi, ruski BDP trebalo da opadne za čak 15 odsto, što je oko šest puta više nego što očekuju ruski ekonomisti.

Ipak, ekonomija Rusije sledeće godine trebalo bi da nastavi da se oporavlja, rekli su iz Ministarstva ekonomije krajem novembra, dodajući da bi tokom 2024. trebalo da bude zabeležen stabilan rast od 2,6 odsto.

image